a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Torrevieja – ett svenskparadis för sol och bad

När man hör namnet Torrevieja så förknippas det idag med sol, bad och en plats för vintertrötta människor från Sverige och flera andra länder i Europa. Många har skaffat sig ett boende i Torrevieja vid Medelhavet för att kunna njuta av klimatet här under det sköna vinterhalvåret eller att ha som en semestertillflykt.

Torrevieja
Torrevieja. Foto: Shutterstock.

En stad med delvis glömd historia!

Ursprungligen var Torrevieja en liten fiskeby och dess namn betyder ”gammalt torn” på spanska, vilket hänvisar till de många vakttornen som byggdes längs kusten för att skydda mot piratangrepp. På 1960-talet började de första utländska turisterna anlända, främst svenskar. Den första svensk som köpte mark och bosatte sig på sluttningen ner mot stranden La Mata var Nils Gäbel med familj. Platsen heter idag Lomas del Mar och kallas även för svenskkolonin. 

Nils Gäbel.
Nils Gäbel.

Spännande platser.

Torrevieja växte kraftigt fram tills krisen kom 2008 och efter det följde ett par år av stiltje. Men under de sista åren är byggandet igång igen och fler människor kommer till staden. Själva flyttade vi hit på deltid strax efter krisen och har sedan dess varit här lite till och från under åren. Vi har under dessa år utforskat området och hittat massor av spännande platser i närheten.

Området är ett paradis för fågelskådare med över
100 olika arter registrerade, inklusive flamingos.

Saltsjöarna i Torrevieja – ett av stadens stora turistmål.

NATURRESERVAT: Lagunas de La Mata y Torrevieja är ett naturreservat som skyddar de två saltlagunerna och deras omgivande ekosystem. Området är ett paradis för fågelskådare med över 100 olika arter registrerade, inklusive flamingos. Det finns också flera vandrings- och cykelleder genom reservatet, vilket gör det till en populär plats för friluftsaktiviteter.

Salinas de Torrevieja är den största rosa saltsjön. Den första frågan man ställer sig är varför vattnet är rosa? Detta beror på en bakterie (Dunaliella salina) som frigör ett rosa pigment i vatten som har en hög koncentration av salt och som äts av saltlakeräkor som är ett litet, rosafärgat ryggradslöst kräftdjur. De är i sin tur grunden till kosten för flamingos och färgar deras fjädrar rosa. Sjön har en salthalt på ca 15 – 18 % och det är endast dessa räkor som trivs i så salt vatten. Den dåliga nyheten är att det är förbjudet att bada i sjön för att garantera kvaliteten på lagunens ekosystem, men det är också av säkerhetsskäl som  bad inte är tillåtet.   

Saltsjön
Solnedgång över saltsjön.
 Solnedgång över saltsjön.
En vandring i salt.
En vandring i saltet på stranden till saltsjön, skulle kunna vara vilken januaridag som helst i Sverige.

Saltutvinning en viktig del av industrin.

Sedan 70-talet tas saltet från ett saltberg i Cabezo De La Sal i Pinoso som ligger ca 50 km västerut från Torrevieja, saltberget hittades 1967. Saltet utvinns genom att man i början av året spolar in havsvatten in i berget och får därmed ut en saltlösning som pumpas tillbaka till den rosa saltsjön i Torrevieja. Sen låter man sol och värme torka ut sjön. När saltet börjar stelna på botten är det klart att samlas in. I Torreviejas saltsjö producerar man vägsalt till Europas isiga vägar. Produktionen sätter igång någon gång i juni och varar till och med slutet av oktober. Dessa saltsjöar är de äldsta och största i Europa. Saltutvinningen i Torrevieja har pågått sedan romartiden. Då bröt slavarna loss saltet med hjälp av hackor. 

Torre del Moro, Torrevieja.
Torre Del Moro som ihop med andra torn givit staden sitt namn.

Under 1960- och 1970-talet exploderade turismen i hela regionen till nästan fyra miljoner besökare per år för att nå mer än sex miljoner årliga besökare under de senaste åren.

Torreviejas historia i korthet.

 När Kartagerna spred sig runt Medelhavet från sin huvudstad Kartago i nuvarande Tunisien hamnade många i denna trakten. Detta var kring 230 f.Kr. De styrde området ett tag tills Hannibal gjorde sitt anfall mot Rom med sina krigselefanter som ju gick som det gick. När romarna slutligen hade krossat Kartago=Cartagena intog de även området i nuvarande Torrevieja runt 220 f.Kr. Romarna styrde området i närmare 200 år och byggde upp mycket infrastruktur och bosättningar runt den spanska kusten. Ingen större romersk stad fanns vid platsen för Torrevieja men det finns gott om bevis för att den stora romerska vägen Via Augusta passerade här. Via Augusta var den längsta av alla romerska vägar på iberiska halvön och sträckte sig över 150 mil. Romarna var naturligtvis intresserade av saltsjöarna eftersom salt var en viktig handelsvara. De anlade en hamn i nuvarande La Mata. Tyvärr har det inte lagts riktigt den möda som krävs av arkeologer för att reda ut Torreviejas fulla betydelse under romartiden.

711 e.Kr., invandrade morerna Spanien genom Gibraltar och skulle ockupera området runt Torrevieja och Alicante år 718 e.Kr. Deras ockupation varade i nästan fyrahundra år och kom att forma kulturlandskapet i regionen. Morerna introducerade bevattning och plantering av apelsin-, persiko- och mandelodlingar. Terrasserna som ses på kullarna i hela regionen är ett moriskt arv. År 1095 blev Spanien en del av det nordafrikanska muslimska imperiet och under ytterligare fyrahundra år skulle morerna och de kristna slåss om kontrollen över Spanien. Området där Torrevieja och Alicante ligger återvanns gradvis från morerna år 1248 av kung Jakob I av Aragonien, Jaime I de Aragón el Conquistador på spanska.

1923 tog Miguel Primo de Riviera kontroll över Spanien som diktator och tvingade så småningom Alfonso XIII i exil. Det spanska inbördeskriget (1936–1939) skulle dela landet. Alicante och Murcia skulle förbli anhängare av den republikanska rörelsen. 1939 tog general Francisco Franco nationalisternas ledare kontroll över Spanien. Under 1960- och 1970-talet exploderade turismen i hela regionen till nästan fyra miljoner besökare per år för att nå mer än sex miljoner årliga besökare under de senaste åren.

Jordbävningen.

Torrevieja skakades lördagen den 21 mars 1829 av en jordbävning med styrkan 6,6 på Richterskalan. I Torrevieja kollapsade praktiskt taget alla hus, städerna Guardamar och Almoradi tillhörde också de värst drabbade. Totalt 2 965 hus förstördes och ytterligare 2 396 hus påverkades av jordbävningen. Det dog totalt 386 personer och 375 sårades till följd av denna naturkatastrof. Den är känd som ”Torrevieja Earthquake”, och det är den mest historiska jordbävningen i Spanien och har för alltid stannat i minnet. Det blev mer än 200 efterskalv, några av skalven avslutade rivningen av det lilla som var kvar av husen. Även byggnader som den moriska borgen i Guardamar förstördes och Alicantes kustlinje förändrades med flera meter. Åkrarna och fruktträdgårdarna drabbades även hårt – efter skalvet såg knappast något ut som förut.

Påverkan på befolkningen orsakad av denna tragedi var på många sätt förödande. Många var tvungna att leva i det fria och hade förlorat allt. Man försåg dem med mat från de minst drabbade områdena såsom Orihuela.  Även de utländska fartygen som var lastade med salt, skickade iland sina båtar med mat medans de sårade evakuerades. Man var förskräckt av alla skalven före jordbävningen och sedan efterskalven som uppstod efter den stora jordbävningen. Vissa källor uppger ca 2000 skalv under de två följande åren. Denna period av koncentration av skakningar kallas ”seismisk storm” och varade ungefär två år mellan 1828 och 1829.

Bombningen av Torrevieja.

Vad man kanske inte heller känner till var att kusten mellan Cartagena upp till Alicante spelade en viktig roll under inbördeskriget. Alicante var den sista staden som gav upp och den republikanska regeringen hade sitt sista fäste i ett litet slott ovanför Elda som finns kvar ännu i dag.  

Klockan 10 på morgonen en solig sommardag den 25 augusti 1938 hände det. Köer hade bildats till fiskhandlarna på bryggan där äldre, kvinnor och barn väntade på sin ranson som var ett halvt kilo sardiner per person. Gatorna och stränderna var fulla av folk. Detta var lugnet före stormen. Inom några sekunder hade rök, damm och sand nästan utplånat dagsljuset. Enorma vattenpelare reste sig mellan de förankrade båtarna. Det var panik, terror och förstörelse i det öronbedövande ljudet från fem flygplan som flugit in över Torrevieja. Desperata skrik försvann i larmet av de chockvågor som sprängde husen.

Invånarna i Torrevieja var vana vid att se flygplanen passera mot de stora militära målen i området runt Cartagena och Alicante. Även om aktiviteterna i hamnen i Torrevieja under inbördeskriget fokuserade på att lasta salt var det ändå en strategisk punkt av stor betydelse, inte så mycket på grund av dess militära anläggningar men på grund av att motoriserade segelbåtar, ångfartyg och fartyg med krigsmateriel och annan last som kom till hamnen. Den morgonen passerade de från norr till söder när de plötsligt vände och begav sig mot viken. De hade uppdraget att släppa bomber på flera små hamnar.

På mindre än en halv minut släppte det italienska flyget mer än tjugo bomber mot Torrevieja. Attacken ledde till att 19 personer dog, de var allt från två månader till 61 år gamla och totalt 45 skadade kom till sjukhuset på morgonen. Torrevieja saknade luftvärnsförsvar så utan att något hindrade dem kunde de flyga in på låg höjd och släppa sin dödliga last på stranden, hamnen, fiskmarknadsområdet och åtta andra punkter.

Varje år den 25 augusti, vid Hombre del Mar-monumentet i Torrevieja på strandpromenaden, äger en sammankomst rum för att uppmärksamma årsdagen av bombanfallet. I mer än ett decennium har olika organisationer i regionen kastat 19 röda rosor i havet till minne av offren.  

Strandlinje i Torrevieja.
Mellan sandstränderna är det bergigt men väldigt vackert.

Mer än sol och bad.

 Det finns väldigt mycket att uppleva i stadens omgivningar och grannstäder. Cartagena med sina romerska lämningar och sitt enorma kustförsvar. Elche och Alicante, som också är gamla romerska städer med flera intressanta lämningar i och runt staden. Ruiner av gamla 4000-åriga städer på flera platser varav de närmaste finns i och runt Guardamar. Tröttnar man på havet så kan man hitta cirka 30 naturliga källor, små pooler med riktigt kallt vatten uppe i bergen. Gillar man varmt vatten så har både Archena och Fortuna badanläggningar som håller en temperatur på runt 36 grader och som kommer från tidigare romerska bad. Kanske inget ställe som man åker till på sommaren men under vinterhalvåret kan det vara lite magiskt att bada i dessa.

Sammanfattningsvis är Torrevieja en mångfacetterad stad som erbjuder en blandning av historisk charm, naturlig skönhet och moderna bekvämligheter. Med sitt behagliga klimat, rika kultur och varierade utbud av aktiviteter är det en populär destination både för turister och för dem som söker en plats att bosätta sig på. Staden är särskilt attraktiv för dem som söker en avkopplande och solig livsstil vid Medelhavet med mycket mer än bara sol och bad. 

Fler tips!

Facebookgruppen respektive webbplatsen nedan. Här får du fler tips om ca 400 platser att besöka i närheten.
Sevärdheter i Torreviejas närhet. (Facebook).
Sevärdheter i Torreviejas närhet, utflyktsmål. (Webbplats).


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Check Also

Den spanska fregatten Blaz de Lezo.

Besök ett av Spaniens mest avancerade örlogsfartyg.

Fregatten Blaz de Lezo som är ett av den spanska flottans mest avancerade fartyg besöker Alicante den 22 – 24 november 2024.