a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Många egenföretagare får det tufft i november


Egenföretagare som har underbetalt sina sociala avgifter kommer att debiteras mellanskillnaden i november, det kan bli mycket kännbart.

Egenföretagare.

Spanien har ett stort antal egenföretagare (autónomos) och antalet är procentuellt sett större än i många andra länder. En av anledningarna är att många företag har krävt och fortfarande kräver det för att de vill undvika att anställa någon. En annan anledning är att det ofta är den enklaste vägen för en utlänning att få en försörjning då det inte är speciellt svårt att starta upp ett eget företag.

Men nu har spelreglerna ändrats något.

I början av 2023 trädde ett nytt system i kraft, där egenföretagare i Spanien fick betala sociala avgifter baserat på vad de tjänade, snarare än en fast månadsavgift. Det bygger på att egenföretagaren själv skall ange vad den faktiska inkomsten är för socialförsäkringen. Dessa uppgifter kan ändras upp till sex gånger per år, det finns en app som kan användas för detta.

Dessa uppgifter kan liknas vid en skattedeklaration och nu har myndigheterna inlett kontroller om huruvida egenföretagarna har angett rätt summor. Det är första gången sedan systemet togs i bruk som detta sker och målet är att matcha de inbetalda sociala avgifterna med den faktiska deklarerade inkomsten. Föreningen för egenföretagare (ATA) uppskattar att 25 – 30 % av egenföretagarna kommer att få betala mer, siffrorna fastställs nu av skattemyndigheterna.

Många har missat eller underlåtit att ändra avgiftsunderlaget.

Statliga uppgifter visar att bara 20 % av egenföretagarna har ändrat sin avgiftsbas sedan det nya systemet infördes förra året. Av dessa var det bara en tredjedel som höjde beloppet. Men alla autónomos som har en nettoinkomst på mer än 1.700 euro i månaden borde ha ökat sina belopp.

Många har uppenbarligen känt sig frestade att välja ett lägre belopp för att minska sina månatliga utgifter. De som har betalat för lite kommer nu att få betala in mellanskillnaden i november. Skattemyndigheterna räknar nu ut detta och skickar ett brev som berättar hur mycket som de är skyldiga, ungefär som en restskatt hanteras.

ATA uppskattar att dessa 20 – 30 % som har betalat för lite kommer att få betala mellan 1.000 och 1.200 euro i genomsnitt.

Skattemyndigheterna beräknar fortfarande varje egenföretagares inkomst efter avdrag för deras kostnader. Därför har socialförsäkringsminister Elma Saiz bjudit in flera organisationer till att samtala om hur processen skall hanteras idag den 7 oktober.

Relaterat till egenföretagare.

Sociala avgifter för egenföretagare ökar 2025.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Bostäder utmed en gata i Spanien.

Svenskars och andra nationaliteters spanska bostadsköp

Sammanslutningen av notarier i Spanien har publicerat intressanta uppgifter om de olika nationaliteternas bostadsköp i Spanien.