a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Väderprognos för vecka 43 – 2024


Vädret i Spanien vecka 43 fram till den 27 oktober blir en blandad kompott, kallt i norr, regn i öster, milt i söder och stabilt på Kanarieöarna.

Oktober i Galicien, Spanien.
Oktober i Galicien. Foto: Gabriel González, CC.

Under veckan kommer det regn lite varstans, framförallt i Galicien i nordväst där det också blir rejält blåsigt. Men även Medelhavskusten inklusive Balearerna får ostadigt väder med regnskurar om kan bli riktigt kraftiga, kraftiga vindbyar förutses också i det området.


Tisdag den 22 oktober.

Väderprognos för Spanien den 22 oktober 2024.
22/10-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 22 oktober 2024.

Ett vädersystem från Atlanten för in moln och regn över norra Spanien, framförallt i Pyrenéerna och Kantabrien. I öster kommer fuktig luft från Medelhavet att ge moln och regnskurar, speciellt vid kusten och på Balearerna. Kraftig vind förutses i Galicien och i Gibraltar sund. Kanarieöarna: Lätta molnslöjor med möjlighet till lätta regnskurar i norr, oförändrad eller något sjunkande temperatur, måttlig vind från nordost.

Onsdag den 23 oktober.

Väderprognos för Spanien den 23 oktober 2024.
23/10-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 23 oktober 2024.

De östra delarna och Medelhavskusten får moln och regnskurar. Det finns också möjlighet till nederbörd i Pyrenéerna och Gibraltar sund. Resten av Spaniens fastland kommer att få stabilare och torrare väder, men det kan mulna på på eftermiddagen i väster. Temperaturerna stiger i norr och sjunker i sydost, för övrigt oförändrat. Kanarieöarna: Torrt och stabilt väder även om det kan bli regnskurar på Teneriffas inland.

Torsdag den 24 oktober.

Väderprognos för Spanien den 24 oktober 2024.
24/10-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 24 oktober 2024.

En front från Atlanten kommer in från nordväst vilket påverkar Galicien, de centrala bergskedjorna och Pyrenéerna. I öster, Medelhavsområdet och Balearerna blir det fortsatt regnskurar men något varmare. Kanarieöarna: Stabilt väder med växlande molnighet, oförändrad eller något stigande temperatur, svag till måttlig vind.

Fredag den 25 oktober.

Väderprognos för Spanien den 25 oktober 2024.
25/10-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 25 oktober 2024.

En Atlantfront förväntas korsa halvön och Balearerna, vilket ger molnig eller helt mulen himmel med nederbörd praktiskt taget överallt. Fronten rör sig från väst till öst och efterlämnar lätt växlande molnighet. Nederbörden förväntas bli riklig i Kantabrien och i Pyrenéerna, där nederbörden även kan falla som snö. I södra Spanien är det mindre troligt med regn även om det inte helt kan uteslutas. Temperaturerna sjunker särskilt i norr, med undantag för dagstemperaturerna i Medelhavsområdet som stiger något. Kanarieöarna: Växlande molnighet i norr med möjlighet till svaga regnskurar, lätta molnslöjor för övrigt. Temperaturerna utan större ändringar men det kan bli frost i bergen längst upp i norr.

Lördag den 26 oktober.

Väderprognos för Spanien den 26 oktober 2024.
26/10-2024.
Väderprognos för Kanarieöarna den 26 oktober 2024.
Temperaturer i Spanien den 26 oktober 2024.
26/10-2024, temperaturer.
Temperaturer pår Kanarieöarna den 26 oktober 2024.

På fastlandet och Balearerna blir det en instabil period framförallt längst upp i norr, i synnerhet Galicien och Kantabrien. Det kan också bildas en DANA som kan orsaka regn och stormvindar i öster och sydöst samt på Balearerna. Detta kan också sprida sig till andra delar men minst sannolikt i sydväst. Temperaturerna sjunker särskilt i öster, med trolig frost i de norra bergen. Kanarieöarna: Svansen på Atlantfronten kan ge moln och regn i norra delen av öarna och möjligtvis svagare regnskurar även i resten.

Söndag den 27 oktober.

Osäkerheten i prognosen är stor och utfallet beror på hur bildandet av DANA utvecklas. Men det troliga är moln och regn i stora delar av landet, framförallt i öster och på Balearerna. Det är däremot mindre sannolikt i sydväst. Kanarieöarna: Troligtvis kommer det in fuktig luft från norr som ger moln och nederbörd på alla öarna. Det innebär också att temperaturerna sjunker något.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Renfe lokaltåg i Madrid

Gratis allmän kollektivtrafik upphör vid årsskiftet

De mycket förmånliga rabatterna som i många fall gör kollektivtrafiken helt gratis i Spanien upphör den 31 december 2024 för de flesta.