Málaga är den provinsen i Spanien där flest människor har kommit ur arbetslösheten under de senaste 12 månaderna.
Data från Spaniens senaste arbetskraftsundersökning (EPA) för tredje kvartalet visar totalt 34.500 färre arbetslösa i provinsen än under samma period 2023. Med denna betydande nedgång (den bästa i Spanien i absoluta tal) är Málaga ett steg bort från att bryta förbannelsen med 100.000 arbetslösa. Denna siffra har varit omöjlig att bryta sedan den först överträffades 2008. För tillfället, enligt EPA, har provinsen 106.400 arbetslösa och dess arbetslöshet ligger på 12,06 %, den lägsta nivå sedan 2007. Sysselsättningsgraden (det vill säga andelen av befolkningen över 16 år i arbete) är också på sin högsta nivå sedan det året med 51,35 %.
Med denna betydande minskning av arbetslösheten har Málaga lyckats konvergera med riksgenomsnittet (det är redan drygt en punkt över riksgenomsnittet). De har därmed gått bort från det andalusiska genomsnittet, som fortfarande är stabilt förankrat på 16,06 % med vissa provinser som t.ex. Granada och Jaen över 20%. Denna nedgång representerar också en förändring av jobbtrenden, eftersom Málaga har skapat jobb i hög takt sedan pandemins slut. Men fram tills nu hade landet inte lyckats minska arbetslösheten avsevärt på grund av den kontinuerliga tillväxten av den arbetsföra befolkningen. Det som har hänt de senaste 12 månaderna är att sysselsättningen har fortsatt att öka kraftigt. Det finns nu 40.600 fler Málagabor som arbetar än för ett år sedan, vilket är den tredje största ökningen i landet efter Madrid och Barcelona. Samtidigt som den arbetsföra befolkningen bara har vuxit med 5.700 personer.
Början på året var riktigt bra för Málaga.
Med fokus bara på det tredje kvartalet (sommaren), saktade Málaga ned sin takt i att skapa jobb och tillförde endast 3.700 nya jobb jämfört med föregående kvartal. Detta måste dock ses i sitt sammanhang, eftersom Málaga precis hade skapat inte mindre än 50.000 jobb under andra kvartalet, vilket är ett rekord. På så sätt kan man tolka att det jobbskapande som brukar noteras under högsäsong kom redan på våren. Arbetslösheten sjönk med 4.800 personer mellan andra och tredje kvartalet och även arbetskraften minskade med cirka 1.000 personer.
Sektorerna som skapar sysselsättning.
Om vi gör jämförelser mellan andra kvartalet 2023 och 2024 är det en ökning med cirka 18.000 arbetare inom tjänstesektorn, 15.500 inom bygg, 5.200 inom industri och 1.500 inom jordbruk. För närvarande består sysselsättningen i Málagaprovinsen till största delen av tjänster (83 %). Medan resten är uppdelad mellan de andra sektorerna (9,3 % inom byggbranschen, 5,1 % inom industrin och 2,7 % inom jordbruket).
Den inaktiva befolkningen växer också.
Allt detta sker i ett sammanhang med befolkningstillväxt, eftersom Málaga är en av de mest dynamiska provinserna, inte bara när det gäller sysselsättning, utan också demografiskt. EPA visar att Málaga har vuxit med nästan 23.000 invånare det senaste året. Så precis som den aktiva och sysselsatta befolkningen växer, så växer den inaktiva befolkningen. Det vill säga de som av en eller annan anledning inte har möjlighet att arbeta. Denna grupp inkluderar pensionärer (dessa uppgår till 312.000 efter en ökning med 10.000 under de senaste 12 månaderna). Studenter (119.300, 10.000 fler på bara ett år), boende i hemmet (cirka 150.000, detta antal har ökat något med cirka 3.000 personer). Samt permanent funktionshindrade (cirka 38.000). Dessutom slutligen 10.000 invånare i ”andra situationer av inaktivitet” som inte har specificerats.
Några reaktioner från parterna på arbetsmarknaden.
Natalia Sánchez generalsekreterare för CEM-förbundet för arbetsgivare i Málaga är positiv. Hon värderade dessa uppgifter ”som goda resultat, som å ena sidan som vanligt återspeglar sommarens inverkan. Men också på den positiva utvecklingen som fortsätter att placera oss i rekordsiffror. Både när det gäller att skapa jobb och i minskningen av arbetslösheten.” Sánchez påpekade att målet nu ”inte bara borde fokusera på att fortsätta skapa sysselsättning, utan också ha en inverkan på de grupper som har svårast att få jobb. Ungdomar och de över 45, samt kvinnor vars arbetslöshet överstiger mäns med mer än fem procentenheter.” I detta syfte insisterar hon på att ”det är nödvändigt att stärka en aktiv sysselsättningspolitik, kontinuerlig utbildning och, naturligtvis, incitament för företag att anställa.”
María José Prados, sysselsättningssekreterare för fackföreningen CCOO i Málaga säger att dessa ”goda sysselsättningssiffror måste åtföljas av offentlig politik för att lindra de huvudsakliga problemen som arbetare i provinsen fortsätter att lida av. Till exempel otrygghet i anställningen i vissa sektorer och svårigheten att få tillgång till bostäder till överkomliga priser.”
Luisa Domínguez, sekreteraren för sysselsättning för UGT-facket är kritisk till den överdrivna koncentrationen inom tjänstesektorn. ”Vi kräver återigen att investeringsinsatserna diversifieras på ett mer rättvist sätt mellan alla sektorer av ekonomin. För vi är övertygade om att arbetsmarknadens alltför stora beroende av en sektor som kan bete sig på ett fluktuerande sätt på kort tid, medellång eller lång sikt måste minskas.