En ny lag införs i Spanien som innebär att arbetare kan få upp till fyra dagars betald ledighet vid katastrofer eller extrema väderhändelser.
Den nya lagen kommer som en reaktion på översvämningskatastrofen i Valencia som orsakades av väderfenomenet DANA. Den innebär att arbetare kan ta betald ledighet när de inte kan komma till sin arbetsplats på grund av resebegränsningar, vädervarningar eller överhängande faror. Lagen har inspirerats av liknande lagar i flera andra länder, bland annat Kanada.
Utöver fyradagarsersättningen kan företag låta de anställda som force majeure övergå till ERTE (tillfällig anställningsförordning) eller förlänga den betalda ledigheten. För arbete där det är möjligt att distansarbeta uppmuntras företag att implementera alternativ för arbete hemifrån inom befintlig lagstiftning.
Lagen har godkänts av Spaniens ministerråd som en del i ett kungligt lagdekret om arbete och klimatrelaterat riskförebyggande åtgärder. Det är Yolanda Díaz ministern för arbete och social ekonomi som står bakom den nya lagen.
Díaz betonade lagens innovativa karaktär och sa: ”För första gången i Spanien har vi genuin klimatledighet. En milstolpe som är i linje med vårt engagemang för grön politik och motståndskraft inför klimatkrisen.”
Protokoll skall upprättas på arbetsplatser.
Den nya lagstiftningen kräver också att företag inom 12 månader upprättar protokoll för att hantera risker kopplade till katastrofer och ogynnsamt väder. Dessa handlingsplaner skall skräddarsys för specifika arbetsmiljöer, med hänsyn till riskernas inverkan på olika yrken. Arbetstagarrepresentanter kommer att spela en avgörande roll för att utforma och övervaka dessa protokoll.
Spaniens ekonomiminister Carlos Cuerpo klargjorde att ”klimatledighet kommer att gälla när arbetare inte kan nå sin arbetsplats fysiskt och distansarbete inte är möjligt”. Det säkerställer att åtgärden är reserverad för svåra och oundvikliga situationer. Det är ett drag som återspeglar Spaniens fortsatta engagemang för proaktiv och hållbar styrning inför eskalerande klimatutmaningar. Det sätter landet i framkant bland europeiska länder för att integrera klimatanpassning såväl på arbetsplatsen som i stort.