a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien anses ha världens bästa ekonomi 2024

Enligt den ansedda brittiska tidningen The Economist rankas Spanien först av ekonomierna i OECD för sina prestationer under 2024.

En kollektion av böcker publicerade av The Economist, foto: DonSpencer1, CC.

Den prestigefyllda brittiska veckotidningen lyfter fram återuppkomsten av de så kallade PIIGS (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien). Det är de länder som led mest under den ekonomiska krisen och som har gjort störst framsteg under de senaste åren.

Studien är baserad på en kombinerad poäng som samlar in fem makroekonomiska och finansiella indikatorer. BNP, börsutveckling, inflation, arbetslöshet och finanspolitiska saldon i 37 länder, de flesta av dem rika. Den jämför resultaten för det tredje kvartalet i år med resultaten från det sista kvartalet 2023. Eller med uppgifter från början av året och drar slutsatsen att de europeiska Medelhavsländerna, länge ”undervärderade av sina nordliga grannar”, nu njuter av sina ”ekonomiska återhämtningar.”

Spanien är årets ledstjärna.

Spanien leder vägen i år, ett tecken på återhämtning för PIIGS-länderna som nu ligger i topp. Tätt efter följer Irland, Grekland, Danmark och Italien. The Economist lyfter fram Spaniens ”årliga BNP-tillväxt, som är på väg att nå 3,5 %. Den är driven av en robust arbetsmarknad och höga invandringsnivåer, vilket automatiskt ökar den ekonomiska tillväxten.”

Spaniens BNP växer med 3,5 %, endast överträffat av Israel (6,7 %) och Grekland (3,7 %). Det ligger långt över det försvagade Tyskland eller Italien, som lider av höga energipriser och en avmattning i ekonomin. I andra indikatorer hamnar Spanien på tionde plats när det gäller tillväxt på aktiemarknaden (17,1 %), med en kontrollerad prisuppgång (+2,4 %), vilket placerar landet på en tolfte plats. Arbetslösheten, som fortfarande är hög i södra Europa, har minskat med sju tiondelar i Spaniens fall, en siffra som bara Italien (-1,4 procentandelar) överträffar. Det är den lägsta arbetslöshetsnivån i Grekland, Italien och Spanien på över ett decennium, även om den fortfarande ligger runt 11–12 % i de nationella fallen.

En negativ punkt är att BNP per capita inte växer i samma takt som den totala ekonomin. Dessutom är underskotten och skuldnivåerna på alarmerande nivåer. Även om det primära underskottet i Spaniens fall, där räntebetalningar inte ingår, ligger på -0,6 % är mer återhållsamt än i andra länder.

De övriga stora ekonomierna är långt på efterkälken.

Spaniens ekonomiska resultatbedömning överträffar vida bedömningen av andra stora ekonomier i OECD. Med Kanada på 12:e plats, USA på 20:e plats, Tyskland 23:a, Japan 25:a, Frankrike 26:a och Storbritannien på 31:a plats. The Economist anser att resultaten från europeiska länder som Storbritannien eller Tyskland är en besvikelse. Lettland och Estland har bottenpositionen, precis som för två år sedan. Enligt ministern för ekonomi, näringsliv och handel, Carlos Cuerpo, ”förstärker” rankningen Spaniens ställning globalt.

Artikeln från The Economist med titeln ”Which economy did best in 2024? analyserar den globala ekonomiska utvecklingen i år. Samt belyser ekonomiernas motståndskraft inför betydande utmaningar som höga räntor, konflikter i Europa och Mellanöstern och viktiga val i länder som USA och Indien. Enligt Internationella valutafonden (IMF) kommer den globala BNP att växa med 3,2 % i år. Dessutom har inflationen minskat, sysselsättningstillväxten är fortsatt stark och börserna har stigit med över 20 % för andra året i rad.

Här hittar du fler artiklar om ekonomi som berör Spanien och de som bor här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Medelhavskost inkluderar oliver.

Medelhavsväxter visar lovande potential mot sjukdomar

Forskare i Spanien visar att oliver, vitlök, vindruvor, rosmarin och saffran fungerar som läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.