Vad som orsakade gårdagens strömavbrott i Spanien och Portugal diskuteras friskt och det finns många teorier, vi tar upp några.

Vad vi vet är att klockan 12:33 måndagen den 28 april 2025 gick elnätet ner inom loppet av 5 sekunder. Det fick som resultat att nästan hela Spanien och Portugal, Andorra och delar av södra Frankrike blev strömlösa. Det fick dessutom konsekvenser så långt bort som på Grönland, det var de mest avlägsna platserna som drabbades där. Grönlands telekomföretag Tussass meddelade i ett uttalande att de hade förlorat anslutningen till satellitutrustning baserad i Spanien som tillhandahåller telefoni, internet, TV och radiotjänster. ”Just nu finns det ingen kontakt med vår utrustning i Maspalomas i Spanien, som vi är djupt beroende av för att kunna förse kunder i satellitområdet”, sa Tussass i uttalandet.
I Spanien och Portugal stoppade tåg och tunnelbanor, trafikljusen slocknade, internet, tv och telefoner slutade fungera. En återställning av elnätet påbörjades givetvis och vid 21:30 var cirka 35 procent av elförsörjningen återställd. Vi på Hej! Spaniens nyhetsredaktion fick dock inte tillbaka elen innan en bit efter midnatt. På morgonen den 29/4 klockan 07:00 hade över 99 % dock fått tillbaka elen.
De enda delar av Spaniens som blev opåverkade var Kanarieöarna, Balearerna och de spanska exklaverna i Nordafrika, Ceuta och Melilla.
Har detta hänt förr?
Strömbortfall i denna storleksordningen är mycket ovanliga men det har hänt förr, dock inte i Spanien. Torsdagen den 27 december 1983 klockan 12:57 blev nästan hela Sverige mörkt, det var en frånskiljare i en transformatorstation som gick sönder. Samma år slocknade praktiskt taget hela USA, där var det en värmebölja som orsakade överbelastning.
Varför blev det strömavbrott?
Experter säger att det kan ta månader att fastställa den exakta orsaken till avbrottet i Spanien och Portugal men undersökningar pågår givetvis. Spaniens högsta domstol har också beordrat en utredning av strömavbrottet för att undersöka om det var en cyberattack. Dessutom har Spaniens premiärminister begärt att Europeiska unionen utreder strömavbrottet eftersom det är ett europeiskt nätverk.
Teorier om orsaken.
Cyberattack var det första som nämndes. Även om den spanska nätoperatören Red Electrica har uteslutit en cyberattack, var premiärminister Pedro Sánchez mer försiktig och gick inte så långt. Även om han sa att regeringen ”inte hade någon avgörande information som tyder på” att det var en terroristattack. Han sa också att hans regering kommer att ställa privata energiföretag till svars i sin utredning.
Ett meteorologiskt fenomen framfördes också som en tänkbar anledning. Extrema temperaturvariationer som orsakar svängningar i högspänningsledningar skulle ha orsakat strömavbrottet. Men enligt Spaniens meteorologiska myndighet (Aemet) fanns det ”inga ovanliga meteorologiska eller atmosfäriska fenomen och inte heller plötsliga temperaturvariationer i vårt nätverk av meteorologiska stationer” vid strömavbrottet.
Förnybar energi har också förts fram som en möjlig orsak. Ett ord som ständigt dyker upp är ”tröghet”, i det här fallet det momentum som skapas i traditionella kraftsystem som gas, kol, vattenkraft eller kärnkraft av stora roterande turbiner, vilket håller energinätet stabilt vid ett kraftfel.
Spanien har dock lagt stor vikt vid sol- och vindkraft de senaste åren, och med förnybar energi finns det vanligtvis inte samma momentum inbyggt i systemet. Energianalytikern John Kemp sa: ”Regionen har en av världens högsta andelar av förnybar produktion från vind och sol, så strömavbrottet kommer att vara en fallstudie av hur förnybara generatorer påverkar tillförlitligheten samt omstart efter omfattande fel.” Under timmen före avbrottet kom 60,24 % av den tillgängliga elen från solenergi och 10,6 % från vindkraft enligt ElectricityMaps. En del av Spaniens energi exporterades eller lagrades 8,65 % gick till vattenkraftlagring, 7,5 % till Portugal, 2,57 % till Frankrike, 2,09 % till Marocko och 0,36 % till Mallorca.
En energiexperts teori.
Energiexperten Carlos Cagigal släppte en bomb i spansk tv: ”Detta är inte ett isolerat fall. Människor måste förbereda sig, för det kommer att hända igen under de kommande månaderna.” Enligt Cagigal är den troligaste boven i dramat ”överproduktion” – ja, du läste rätt. Spanien kan generera mer el än vad dess föråldrade infrastruktur klarar av, enligt Cagigal. Tänk på det som att en säkring går hemma efter att ha kopplat in för många vattenkokare – fast på kontinental skala. Cagigal misstänker att enorma svängningar i elflödet orsakade spänningsinstabilitet, vilket ledde till en total systemkollaps. Och tills Spanien bygger tillräckligt med kapacitet för att lagra överskottsenergi, vilket han räknar med kan ta 12 till 24 månader då har vi problem.
Kan detta hända igen?
Eftersom ännu ingen vet vad elavbrottet berodde på så går det givetvis inte att utesluta att det kan hända igen. För några veckor sedan lade Europeiska Kommissionen i tysthet ut idén om ett ”72-timmars överlevnadskit” i händelse av krig eller katastrof. Det kanske för många lät lite långsökt då, men knappast nu….
Här är kommissionens förslag:
- Flaskvatten (mycket)
- Mat med lång hållbarhet (konserver, torkad mat)
- Nödfilt
- Ficklampa med extra batterier
- Ljus, tändstickor eller en tändare
- Första hjälpen-kit och viktiga mediciner
- Radio, batteri- eller vevdriven
- Varma kläder och en bra jacka
- Kopior av ID, medicinska recept
- En extra uppsättning hus-/bilnycklar
- Kontanter
Gas, vedspis eller campingkök kan också vara praktiskt när mikrovågsugnen har reducerats till ett prydnadsföremål. Vi lever i en värld av ”smarta hem” med ständigt tillgänglig el. Men om elnätet går ner igen transporteras vi omedelbart tillbaka till stenåldern – minus överlevnadsförmågan.