Konsumentskyddsmyndigheterna i Spanien har fått in klagomål på att biluthyrningsjättarna agerar otillbörligt och vilseledande.

Du har precis landat i Spanien med en resväska i handen och drömmer om kustnära bilturer eller att köra på slingrande bergsvägar. Men problem kan uppstå som krossar dina drömmar. Spaniens konsumentorganisation, OCU, har formellt klagat på fem av landets största biluthyrningsföretag för en rad kränkande metoder.
Med dolda avgifter och oklara försäkringsalternativ och kontrakt fulla av finstilta knep lurar branschens största företag systematiskt sina kunder, enligt OCU.
Överraskningar som ingen har bett om.
Spaniens Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) har lämnat in formella klagomål till konsumentskyddsmyndigheterna angående vad de beskriver som otillbörliga klausuler, samt vilseledande metoder. De namngivna företagen är Goldcar, Centauro, Hertz, Europcar och Sixt.
Detta är vad OCU har klagat på.
- Försäkringsfälla: Flera av dessa företag presenterar valfri täckning som obligatorisk, eller kontrollerar försäkringstillägg vid onlinebokning. Resenärerna antar ofta att det ingår tills den slutliga fakturan anger annat. Goldcar och Centauro anklagades för att ha pressat kunder att köpa extra försäkring med påståenden om att standardtäckningen var otillräcklig.
- Förvirring kring bränslepolicyn: Den ökända ”från full tank till tom tank”-policyn gäller fortfarande på vissa filialer. Där förare måste förskottsbetala för en full tank till uppblåsta priser och inte få någon återbetalning för oanvänt bränsle.
- Oklar slutprissättning: Även om det annonserade baspriset verkar konkurrenskraftigt noterar OCU att många avgifter bara avslöjas när bokningen är nästan klar. Eller ännu värre, när du anländer till receptionen. Europcar och Hertz uppmärksammades för avgifter efter bokning som inte var tydligt specificerade i förväg.
- Förhandsgodkända debiteringar: OCU rapporterar att krav på säkerhetsdepositioner eller till och med förskottsreservationer på kort inte är helt förklarade. Sixt har mött klagomål från resenärer om oklara depositionsvillkor, särskilt för utländska körkortsinnehavare.
- Kontraktsosäkerhet: Resenärer fick inte granska hyreskontraktet helt förrän några minuter innan de tog emot nycklarna. Med viktiga klausuler som ansvar för skador eller förseningsavgifter begravda i det finstilta. Detta är en taktik som alltför ofta används i Spanien. Särskilt när personen som ger dig nycklarna informerar dig om detta efter att du har betalat för dem.
Boka en hyrbil i Sommar?
De företag som OCU flaggade matchar vad många resenärer redan har delat på forum. Samt i recensioner och till och med på sociala medier. Så om du hyr en bil i Spanien i sommar kan lite förutseende bespara dig en frustrerande överraskning efter semestern.
Börja med att ta skärmdumpar av allt från den ursprungliga offerten till ditt valda försäkringspaket och dokumentera vad du klickade på och bokade. Flera fall involverade nämligen personer som debiterades för tillägg som de aldrig medvetet har lagt till.
Begär hela kontraktet före ankomst, särskilt eftersom vissa företag låter dig se och digitalt signera kontraktet i förväg. Om det är ett alternativ, ta det. Du får mer tid att läsa det utan att behöva stressa vid receptionen.
Var noga med att se efter villkoren för betalningar. Speciellt i Spanien, om du använder ett betalkort eller ett kreditkort utanför EU, kan vissa av dessa företag frysa från 500 upp till 1.500 euro om du vägrar deras försäkring, och det är inte alltid uppenbart precis innan betalning.
Fråga direkt om bränslepolicy och återlämnande, eftersom ”från full till tom” ofta innebär att man betalar för överprissatt bränsle och förlorar resten. Från full till full är bättre, men bara om det är överenskommet och du returnerar det i samma skick; annars debiteras du den högsta avgiften.
Dessa rättigheter har du som resenär.
De flesta är inte medvetna om att reglerna inom EU täcker dem vid bilhyra, särskilt när man bokar online på flygplatsen eller via en resebyrå. Men det betyder inte att företag alltid betalar rättvist, och i Spanien kommer tillsynen ofta för sent, så här är vad som redan finns på plats:
- Enligt förordning 2011/83 måste alla obligatoriska avgifter visas innan du bekräftar bokningen Detta inkluderar administrativa avgifter, försäkring och platstillägg. Så om den slutliga kostnaden stiger avsevärt har du skäl att avboka eller bestrida den.
- EU:s regler om otillbörliga affärsmetoder förbjuder företag att antyda att du måste köpa extra försäkring, och du har rätt att avböja, särskilt om frivillig försäkring är valfri.
- Varje EU-land har ett officiellt organ för alternativ tvistlösning. I Spanien hanteras det vanligtvis genom Oficina Municipal de Información al Consumidor.
- Den europeiska förlikningstjänsten för biluthyrning (ECRCS) skall hjälpa till att lösa tvister som involverar stora märken som Hertz, Europcar, Sixt och andra. Det är vanligtvis gratis och snabbare än att gå till domstol.
Detta kräver OCU.
OCU har efterlyst tre omedelbara reformer: den första är obligatoriska tydliga avtal i förväg. Den andra inkluderar fullständiga prisspecifikationer i förväg, den tredje innebär starkare verkställighet under sommarmånaderna.
För närvarande har ärendet lämnats in till Spaniens Dirección General de Consumo, med möjlighet till sanktioner och till och med obligatoriska branschreformer. Fram till dess är det upp till resenärerna att vara uppmärksamma, eftersom det inte ska kännas som att hamna i en juridisk fälla som väntar på att slå igen i sista minuten.