Bostadsockupanter i Spanien, kris eller myt?

Man kan ibland läsa sensationella rubriker om att bostäder och även hela hus blir ockuperade av allehanda existenser, men är det vanligt?

Ockuperat hus i Barcelona.
Barcelona. Ockuperat hus 2007, Parc Guell i Barcelona, foto: MickStephenson, CC.

Sanningen är att problemet med ockupanter inte är så stort som folk i gemen tror och att fenomenet dessutom minskar.

En djupdykning i siffrorna av journalisten José María Camarero avslöjar att bara 0,06 % av Spaniens 26 miljoner bostäder är drabbade av olaglig ockupation. Det är bara en liten bråkdel av bostäderna som faller offer för husockupanter, det fanns bara 15.289 rapporterade fall i Spanien 2023.

Regeringen tonar ner frågan.

Isabel Rodriguez


Bostadsminister Isabel Rodríguez har också tonat ner frågan och antyder att ockupation inte är det stora hotet som det har framställts som. Under tiden har protester mot ockupation, upphettade politiska meningsutbyten och gäng av kriminella husockupanter varit ett hett ämne i Spanien i flera år. Madrids regionpresident, Isabel Díaz Ayuso, insisterar på att ockupation är en allvarlig fråga och anklagar regeringen för att inte skydda äganderätten. Den senaste statistiken berättar dock en annan historia. Rapporterna om olaglig ockupation har faktiskt minskat från 17.274 under 2021 till 15.289 år 2023. Så även om ockupationer kan skapa rubriker så tyder siffrorna på något annat.

Hur det fungerar.

Inte alla ockupationer är lika. I Spanien klassificeras ockupation som ”intrång”, vilket är när en bostad tas över medan ägaren är borta. Alternativt ”usurpation”, vilket vanligtvis involverar obebodda fastigheter som fritidshus. Det senare är det vanligaste men skapar inte så stora rubriker eftersom det inte genererar någon rädsla.

Sedan är det uppkomsten av ”inqui-okupas”, som grovt översätts till ”hyresockupanter”. Det är hyresgäster som slutar betala hyra men stannar kvar, vilket orsakar huvudvärk och elände för hyresvärdar. Bara under 2023 var det 26.659 vräkningar på grund av utebliven betalning. Med 75 % kopplade till eftersläpande hyresskulder och 25 % till betalningsanmärkningar. Det är mycket mer än fallen av olagliga bostadsockupationer.

Det är dessa ej betalande hyresgäster som är det verkliga problemet.

Att få ut hyresgäster när de slutar betala kan vara knepigt. Särskilt med Spaniens nya bostadslag som saktar ner vräkningsprocessen för utsatta hyresgäster.

Det är en bostadsdebatt och inte en kris.

Så vad är sanningen? Ockupanter ger kanske häftiga rubriker, och det orsakar verkligen stora problem för offren, men det används också som ett politiskt vapen. Även om det definitivt finns ett problem med husockupanter och hyresockupanter i Spanien, används det också för att skapa rädsla och förvirring. 

Den större utmaningen ligger i att navigera i Spaniens komplexa hyreslandskap. Där förseningar och juridiska skydd gör vräkning till ett maraton, inte en sprintlopp. För fastighetsägare handlar det mindre om att bekämpa husockupanter och mer om att förstå det finstilta i hyresavtal och bostadslagar.

I slutändan verkar det som att fastighetsdramat i Spanien inte handlar om att horder av husockupanter tar över bostäder. Utan de långsamma utmaningarna med att hantera hyresrätter i ett land där bostäder är ett hett ämne och tålamod ett måste.

Ett team bestående av 150 Guardia Civil och lokalpolis tömmer ett ockuperat hus:

Fler artiklar relaterade till bostäder i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.