Fars dag i Spanien firas den 19 mars

Firandet av Fars dag har olika datum i olika länder men i Spanien är det ingen en allmän helgdag förutom i två provinser.

Firande av Fars dag.
Farsdagsfirande i Quito. Foto: Nina Zambrano Díaz. Cancillería del Ecuador, CC.

I Spanien firas Fars dag alltid den 19 mars, vilket i år 2024 infaller nu på tisdag. Detta datumet valdes därför att den dagen är tillägnad helgonet San José (Josef), Jesus fosterfar. Fars dag är inte bara en hyllning till en biologisk far. Utan också en hyllning till alla de människor som fungerar som ”fadersfigurer”.

Det är en dag då alla gärna går ut och firar med familjen. För de flesta är det lite olyckligt i år eftersom den infaller på en tisdag och nästa dag är en arbetsdag för majoriteten av befolkningen. Men det är inte så för alla eftersom de autonoma regionerna själva kan bestämma om det skall vara en helgdag eller inte. Under 2024 är det bara två regioner som har utlyst helgdag, i Valencia och Murcia är det allmän helgdag.

DGT, de spanska trafikmyndigheterna har gått ut med varningar om att det väntas stora trafikstörningar i Valenciaområdet. Eftersom Fars dag sammanfaller med festligheterna Las Fallas (15-19 mars).

Den 19 mars är det Fars dag i Andorra, Belgien, Bolivia, Kroatien, Spanien, Honduras, Italien, Liechtenstein, Marocko, Moçambique, Portugal och Schweiz. Sverige firar som bekant Fars dag den andra söndagen i november, tillsammans med Norge, Finland, Island och Estland. För övriga länder är det utspritt över året, men huvuddelen (över 70 länder) firar dagen den tredje söndagen i juni.

I maj är det mödrarnas tur att bli firade.

I Spanien firas Mors dag alltid den första söndagen i maj som i år infaller den 5 maj.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …