a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Glovos frilansande utkörare blir anställda


Det appbaserade leveransföretaget Glovos utkörare i Spanien kommer efter påtryckningar från regeringen att erbjudas anställningskontrakt.

Glovo i Valencia
Glovo, Valencia. Foto: FaceMePLS, CC.

Tillkännagivandet kom dagen innan Glovos grundare och chef, Oscar Pierre, skulle ställas inför en domare i Barcelona som utredde möjliga brott mot Spaniens arbetslagar, enligt en rättskälla.

”Glovos ledning beslutade att byta från en frilansmodell till en anställningsbaserad modell för sina leveransåkare i Spanien för att undvika ytterligare juridiska osäkerheter som leder till en ökning av oförutsedda händelser,” sa dess tyska ägare Delivery Hero i ett uttalande.

Spanien blev 2021 den första EU-nationen att ge matutkörarna arbetsrättigheter, vilket kräver att de erkänns som anställda istället för att betraktas som frilansare (egenföretagare). Detta innebär att appbaserade matleveransföretag som Glovo måste anställa sina förare. De som mestadels tar sig runt på cyklar och motorcyklar, de får nu normala förmåner som möjlighet till sjukskrivning och skydd mot uppsägning.

Lagen fick delvis omedelbar effekt.

Efter att lagen trädde i kraft gick Glovo med på att anställa utkörare för sina online-supermarkets. Men höll de som levererade restaurangmåltider som frilansare enligt en ny stadga som de sa stärkte deras autonomi. Detta ledde till att Spaniens arbetsministerium dömde företaget med böter på totalt 205 miljoner euro för att ha brutit mot lagen. EU-kommissionen utreder också Glovo för brott mot arbetsrätten. Glovo har överklagat böterna. De hävdar att överträdelserna som citeras av arbetsmarknadsministeriet ägde rum innan den nya lagen trädde i kraft.

”Oavsett hur stor den är, hur mycket makt den än har, kan ingen stor teknik påtvinga sig demokratin. Idag har demokratin vunnit i vårt land”, sa arbetsminister Yolanda Diaz till reportrar och tillade ”laglighetsprincipen har införts.”

Aktiekursen föll. 

Glovo grundades i Barcelona 2024 och finns nu i 25 länder. Den köptes 2022 av Delivery Hero med huvudkontor i Berlin. Glovo sysselsätter nästan 15 000 personer i Spanien, majoriteten som frilansare, sa en taleskvinna för företaget.

Företaget skickade ett meddelande till alla sina utkörare på måndagsmorgonen för att informera dem om den kommande förändringen av deras status. ”Glovo kommer att fortsätta att fokusera på Spanien, dess hemland och huvudmarknad”, säger företaget i ett separat uttalande.

Delivery Hero sa att förändringen i ”operationsmodellen” kommer att begränsas till Glovos aktiviteter i Spanien och kommer att minska det tyska företagets kärnvinst 2025 med 100 miljoner euro. Aktien i Delivery Hero föll 11 procent till 34,48 euro vid handeln mitt på eftermiddagen i Frankfurt efter tillkännagivandet.

 ”Orättvis konkurrens” 

Förutom Glovo dominerar Just Eat och Uber Eats marknaden för matleveranser i Spanien, efter att ha tagit marknadsandelar efter att brittiska Deliveroo lämnade landet 2021, bara dagar innan den så kallade ”Rider Law” skulle träda i kraft.

Just Eat, som började anställa sina utkörare efter att lagen trätt i kraft, lämnade in en stämningsansökan mot Glovo på fredagen och anklagade det för ”illojal konkurrens” och krävde 295 miljoner euro i skadestånd.

EU antog i oktober ett direktiv som kräver att medlemsländerna klassificerar personer som arbetar för onlineplattformar som anställda under vissa förutsättningar. Men EU lämnade upp till varje medlemsstat att bestämma vilka kriterier som måste uppfyllas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Bitcoin kryptovaluta,

4 miljoner personer i Spanien har kryptovalutor

De personer i Spanien som har kryptovalutor representerar 11 procent av bankkunderna men de genomsnittliga investeringarna är låga.