Jungfru Marie himmelsfärd

Den 15 augusti firas Jungfru Marie himmelsfärd i alla katolska länder, i de allra flesta inklusive Spanien är det dessutom allmän helgdag.

Jungfru Marie himmelsfärd

Vad som firas är att Jungfru Maria då togs upp i himlen med både kropp och själ, dagen var helgdag i Sverige fram till reformationen. Det spanska namnet på dagen är Asunción de María eller Asunción de la Virgen och på latin Assumptio Mariae.

Förutom Jesus själv så är det hans mor Maria, den personen som har störst betydelse för utvecklingen av helgdagar och fester inom kristenheten. Det finns nästan 30 Mariadagar inom den kristna traditionen. De firas dock i olika grad, i Sverige är det Jungfru Marie bebådelsedag och kyndelsmässodagen som fortfarande har någon betydelse. Under medeltiden var det åtminstone fem Mariadagar som var helgdagar i Sverige – idag är det ingen.

Detta innebär inte att allt är stängt i Spanien, vanliga kontor och industrier är visserligen stängda. Men i de kommuner som är klassade som turistkommuner har affärer och andra näringsidkare rätt att ha öppet som de vill fram till den 15 september. Det innebär att vissa är stängda men många affärer och restauranger håller öppet. I de kommuner som inte har turistklassning gäller däremot den vanliga affärstidslagen. Det innebär att de flesta affärer stängda, vissa håller dock öppet halvdag, vad gäller restauranger så är det blandat – vissa har stängt andra öppet.

Helgdagen firas över hela Spanien

Traditionerna är olika i de olika regionerna, i vissa delar av landet är det processioner där befolkningen marscherar genom städerna med statyer av Jungfru Maria. Dessa processioner tjänar som en demonstration av tro och atmosfären är fylld av sånger, böner och uttryck för hängivenhet. I andra delar av landet är firandet betydligt mer modest, men firas görs det ändå.

Asunción de María

Förutom de religiösa ceremonierna pågår det kulturevenemang och andra aktiviteter i hela landet. De inkludera dans, musikuppträdanden och gatufestivaler som visar på mångfalden i den spanska kulturen.

När helgdagen som i år infaller på en tisdag så är det många som tar en extra dag ledig för att få en långhelg. En sån klämdag kallas på spanska för ”Puente”.

Maten är viktig under firandet av Jungru Marie himmelsfärd

Som med alla spanska festligheter spelar maten en central roll i firandet. Detta är en dag då familjerna samlas för att dela en festmåltid med traditionella rätter. Typiska rätter är ”Roscón de la Virgen” eller ”Rosquillas de la Asunción” söta bakverk formade som en munk. Dessa godsaker är ofta smaksatta med anis, citron eller apelsinskal och toppade med sockerglasyr och strössel.

Förutom sötsakerna så har olika regioner sina specialiteter. Utmed kusterna är det oftast skaldjursrätter, paella eller grillad fisk. Medan inlandet ofta föredrar rejäla grytor eller stekt / grillat kött.

Andra festligheter under Spaniens sol.

Feriasäsongen är i full gång och likadant musikfestivaler, några exempel:

Musikfestivaler på Costa del sol 2023.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Romeria 1 maj.

Vädret i Spanien 30 april – 5 maj 2024

Väderprognosen för vecka 18 tyder på att inledningen av maj blir både blötare och svalare …