a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien är på god väg att förkorta arbetsveckan

Spanien har tagit det första steget mot att förkorta arbetsveckan till 37,5 timmar, regeringen godkände ett lagförslag den 4 februari. 

Två glada arbetare inför förkortning av arbetsveckan.

Förslaget kommer nu att behöva förhandlas med andra partier, eftersom Pedro Sánchez minoritetsregering ännu inte har tillräckligt stöd i kongressen för att genomdriva lagen. 

Yolanda Díaz

Pilar Alegría, regeringens talesperson, hyllade ett ”historiskt engagemang” för arbetare. ”Det konsoliderar och förbättrar rättigheterna”, sa hon, tillsammans med arbetsminister Yolanda Díaz och ekonomiminister Carlos Cuerpo. Dessa har varit osams på sistone om hur förslaget ska tillämpas. 

”Idag är en historisk dag”, sa Díaz och påminde om att arbetstiden inte har ändrats på decennier. 

”Arbetstidsförkortningen kommer att tjäna till att förbättra produktiviteten i vårt land. Det handlar inte bara om att ”sätta in timmar” på jobbet. För det ett förlegat sätt att hantera mänskliga resurser. Det handlar om att vara effektiv på jobbet. Det har bevisats att efter en viss tid på arbetet så ökar inte produktiviteten, utan den sjunker, menade hon.  

Den överenskommelse om arbetstider som godkändes av regeringen i tisdags nåddes i december mellan Díaz och ledarna för CCOO och UGT-facket, Unai Sordo och Pepe Álvarez. En deadline fastställdes till den 31 december 2025 för företagen att anpassa sig till den nya arbetstiden.

Arbetsgivarna motsätter sig lagförslaget.

Pakten mellan regeringen och facken blev utan stöd från arbetsgivarföreningarna. Dessa drog sig ur förhandlingarna efter elva månaders samtal. De hävdade att frågan borde förhandlas fram i de kollektivavtal som anger arbetsvillkoren för varje sektor, snarare än att ändra lagen.

Mer om lagförslaget.

Avgörande för lagförslaget är att det föreskriver att arbetarnas inkomster skall skyddas så att lönerna förblir oförändrade trots den kortare arbetsveckan. Enligt förslaget kommer deltidskontrakt som varar i genomsnitt 37,5 timmar i veckan eller mer ”automatiskt att bli heltidskontrakt”.

Vid kontrakt med färre än 37,5 timmars arbete per vecka har deltidsanställda rätt att fortsätta att arbeta lika många timmar som innan. De kommer också att ha rätt till en proportionell ökning av sin lön från tillämpningen av den ordinarie arbetsveckan på 37,5 timmar.

Regeringen avser att bötfälla företag som inte genomför förkortningen av den maximala arbetsveckan, med sanktioner på upp till 10.000 € per anställd.

Lagen förstärker också anställdas rätt till ”digital avstängning” utanför sin arbetstid. Den etablerar det som en självklar rättighet för den anställde. Det får inte bli några negativa konsekvenser eller repressalier för att inte svara på företagskommunikation utanför arbetstiden.

Fler artiklar om arbete i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Solenergi och solros

Spanien installerade 6,46 GW ny sol-el 2024

Spaniens kumulativa installerade solcellskapacitet nådde 32 GW i slutet av december 2024, efter 6,46 GW nytt årligt solenergitillskott.