Spaniens stränder invaderas av geléliknande djur


De genomskinliga djuren som ofta misstas för maneter är helt oförargliga salper och de dyker upp på stränderna utmed hela Spanien.

Salper
En koloni av Salper. Foto: Nick Hobgood, CC.

Dessa små genomskinliga manetliknande djur som liknar små vattenfyllda plastpåsar har väckt både nyfikenhet och oro bland både lokalbefolkning och turister. Men det finns faktiskt ingen anledning till oro. Det är inte bara Spaniens stränder som får denna invasion, de kommer även upp på grannländernas stränder.

Det är en ovanlig invasion för även om de är vanliga i varma tropiska vatten är deras närvaro på spanska stränder sällsynta. Marinbiologer och andra experter studerar fenomenet för att förstå de bakomliggande orsakerna. En teori är att salperna har burits av havsströmmar och drivits närmare stränderna av ovanliga vindriktningar eller ökande vattentemperaturer. En annan teori är att det är en naturlig händelse som beror på en kraftig ökning av populationen.

Salper är inte på något sätt skadliga för människor, men uppspolade på stränderna kan de vara ganska illaluktande. Den goda nyheten i detta fallet är att de inte blir kvar särskilt länge. Samma tidvatten som förde in dem till stränderna för sen också tillbaka dem till havet.

Salper
Salper. Foto: Lars Plougmann, CC.

Salper har många för miljön positiva egenskaper.

Salper som tillhör familjen Thaliacea är små tunnformade djur som driver i öppna havet. De är en del av en grupp som kallas manteldjursbetare och livnär sig på plankton och alger men kan även ta små fiskar. Genom sin förkärlek för alger bidrar de till att kontrollera algblomningen.

Den kol som är bunden i salpernas näringsämnen avsöndras inte som koldioxid till atmosfären utan lagras i avföringen. Djurens spillning sjunker med en hastighet på cirka 1000 meter per dag till havets botten. Enligt uppskattningar separeras på så sätt flera tusen ton kol från atmosfären. Salper är därför betydande för kolets kretslopp på jorden och bidrar till att minska förekomsten av växthusgaser i atmosfären.

Mer information om stränderna i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Iryo med tåget Frecciarossa.

Ny höghastighetstågförbindelse Málaga – Barcelona

Iryo startar en ny höghastighetstågförbindelse mellan Málaga och Barcelona. Start den 15 december 2024.