a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Strejkhot i Spanien från buss- och lastbilschaufförer

Fackföreningarna planerar en serie strejker för buss- och lastbilsförare över hela Spanien med start den 28 oktober och fortsättning året ut.

Lastbilar med lastbilschaufförer som hotar med strejk.

Fackföreningarna har utlyst strejker den 28 oktober, 11, 28 och 29 november samt 5 och 9 december 2024. Dessutom kommer de att inleda en strejk på obestämd tid från och med den 23 december om deras krav inte uppfylls. Det innebär att den mycket hektiska perioden över jul- och nyårshelgerna innefattas i strejken.

Det finns cirka 250.000 avlönade lastbils- eller bussförare i Spanien och fackföreningarna förväntar sig att även egenföretagarna ska gå med i strejken. Det skulle innebära att det blir cirka 500.000 strejkande chaufförer. Strejkuppropet omfattar inte taxichaufförer eller VTC (Uber, Bolt etc.). De fackföreningar som utlyser strejken (UGT och CCOO) representerar 70 % av de anställda i sektorn.

Detta är kraven från fackföreningarna.

Fackföreningarna kräver att förarnas anställningsvillkor som pensionsåldern och rätten till partiell pension förbättras. Samt anpassas till villkoren för andra kategorier av arbetstagare som möter liknande typer av risker för förare. Fackföreningarna baserar sina krav på höga olycksfrekvenser på vägen på grund av förarnas högre ålder, särskilt de som är över 55 år.

”Det här är ett krav som har ställts i 20 år och som har blockerats i mer än ett decennium”, enligt fackföreningarna. De påpekar också att det finns förslag för att förbättra arbetsvillkoren inom sektorn, som har ignorerats av regeringen. De kräver att risken för deras arbete skall erkännas, samt att sänka de sociala avgifterna. Då dessa är sex gånger högre i denna sektor på grund av olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar. Samt att göra partiell pensionering med ett anställningsavtal frivillig för arbetstagaren.

De fackliga organisationerna som har kallat till strejken säger att även om det fortfarande är dagar kvar ”att komma överens och medla”. Så påpekade de också att de redan har vidtagit alla möjliga åtgärder för att undvika strejken. Som till exempel demonstrationer både på provinsnivå och regional nivå. Det har också varit kommunikation med alla inblandade ministerier och olika politiska grupper, men ingen lösning har nåtts. Den 7 juni samlades de utanför socialförsäkringsministeriet för att kräva möjlighet till förtidspension.

Partiell pensionering för chaufförer.

Tills förtidspension har fastställts kräver fackföreningarna en för förarna frivillig partiell pensionering med ett avlastningsavtal. Som kontinuerligt kan ackumulera den procentandel av timmar de måste arbeta och där i deras ställe en ung person kan komma in, som en provisorisk åtgärd.

Om en överenskommelse inte nås kommer buss- och lastbilschaufförer inte att sätta sig bakom ratten under den kommande julhelgen. Den sista stora protesten i sektorn inträffade i mars 2022 där en 20-dagars strejk hotade hela distributionskedjan. Vid den tiden hade förarna svårigheter på grund av stigande bränslepriser.

Fler artiklar relaterade till transportnäringen i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.