a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Svenskars och andra nationaliteters spanska bostadsköp

Sammanslutningen av notarier i Spanien har publicerat intressanta uppgifter om de olika nationaliteternas bostadsköp i Spanien.

Gata med bostäder i Andalusien.

Fler och fler utlänningar vågar sig på att köpa en bostad i Spanien. Antingen på grund av priset, läget eller som en investering. Enligt de senaste uppgifterna som publicerats av ”Consejo General del Notariado” ökade utlänningars köp av bostäder i Spanien med 1,8 % på årsbasis under första halvåret. De närmade sig 70.000 (noga räknat var det 69.412) försäljningar och köp och lämnar efter sig två terminer av tillbakagång. Vilket representerar 20,4 % av totalsumman på denna typ av verksamhet.

Tillbakagången är bruten.

Denna comeback sammanfaller med räntesänkningarna från Europeiska centralbanken (ECB), som avslutar trenden med två terminer av kontinuerlig tillbakagång 2023. Även om ökningen som registrerades under första halvåret 2024 är mer måttlig än den som observerats tidigare år (2021 var det 33,6 % och 2022 var det 31,7 %).

Britterna är fortfarande de som köper mest.

Även om britterna ledde köpen bland utländska köpare med 8,4 % av transaktionerna (5.864 totalt), var det polackerna som ökade mest. Närmare bestämt med 28,5 %, medan de som minskade mest var ryssarna (-24,2 %).

Efter britterna var de nationaliteter som köpte flest bostäder i Spanien marockaner och tyskar. Dessa stod för 7,9 % respektive 6,8 % av transaktionerna. Utländska köpare utanför EU stod för 11,2 %, vilket konsoliderar den uppåtgående trenden som visats under tidigare terminer. Efter polackerna var de andra köpare som ökade sin närvaro på fastighetsmarknaden. De mest framträdande av dessa var spanjorer, ukrainare, colombianer, amerikaner, irländare och kineser.

Det sticker ut att bosatta utlänningar stod för mer än hälften (58,2 %) av transaktionerna, vilket motsvarar en ökning på 4,2 % jämfört med föregående år. Bland dessa var marockanerna de största köparna, de ledde försäljningskvoten i alla autonoma samhällen utom i Galicien och Madrid, där det var portugiserna respektive kineserna. Ökningarna var störst i Kantabrien (16,5 %), Balearerna (14,2 %), La Rioja (13,1 %) och Andalusien (11,0 %).

Svenskarna köpte de dyraste bostäderna!

Det genomsnittliga priset som utländska köpare betalade för försäljningar som genomfördes under första halvåret nådde i genomsnitt 2.249 euro per kvadratmeter. Detta motsvarar en ökning på 7,4 % jämfört med föregående år. De utländska köpare som inte är bosatta i landet fortsätter att betala mest för sina bostäder med 2.895 euro per kvadratmeter. Det är ett belopp som dessutom har stigit med 11,4 % jämfört med förra året. Det skall jämföras med personer som är bosatta i Spanien, de kommer inte ens upp i 2.000 euro.

Svenskarna var de som köpte de dyraste bostäderna eftersom de i genomsnitt betalade 3.330 euro per kvadratmeter. De följs tätt av amerikanerna (3.247 euro) och tyskarna (3.114 euro). Därefter kommer norrmän (2.969 euro) och schweizare (2.966 euro). De som betalade minst var marockaner (738 euro per kvadratmeter) och rumäner (1.158 euro).

Fler artiklar om bostäder i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

EU kort för funktionsnedsatta.

Nya europeiska kort för personer med funktionsnedsättning

EU-rådet tillkännagav måndagen den 14 oktober 2024 ett nytt direktiv som syftar till att göra resor och tillgång till förmåner mycket enklare. Det handlar dels om ett nytt EU-intyg om funktionsnedsättning och dels om ett förbättrat EU-parkeringstillstånd.