Upptäckten av Pulpí-Geodan: En dold skatt i gruvan Mina Rica som fängslade världen!

December 1999 i den nedlagda silver och blygruvan Mina Rica. En grupp geologer från Madrid bryter sig igenom skalet till det som kom att visa sig vara världens näst största Geoda. Den största finns i Mexico, men ej öppen  för allmänheten.

Trappan ner till silver och blygruvan Mina Rica.
Trappan ner till gruvan.

En fantastisk syn mötte dem, ett galleri av gnistrande kristaller, 8 meter lång och 2 meter i höjd och bredd. Upptäckten väckte snabbt internationell uppmärksamhet från både vetenskapliga kretsar och allmänheten på grund av dess storlek och skönhet.

Du undrar kanske vad en Geoda är?

En Geoda är en hålighet i en bergart som är fylld med kristaller. Geodorna är ofta runda eller ovala och har ett yttre skal av en hårdare bergart som skyddar de inre kristallformationerna. När en Geoda bryts upp, avslöjar den en inre värld av vackra och ofta färgglada kristaller, som kan vara av olika typer som kvarts, selenit, ametist, eller kalcit. Dessa formationer bildas under miljontals år genom att mineraler fälls ut från vatten som sipprar in i håligheten, vilket skapar de unika och imponerande kristallstrukturerna.
La Geoda Gigante eller Pulpí-Geodan som den heter, bildades för omkring 2 miljoner år sedan, under tertiärperioden. Den bildades i ett hålrum i berget, där vatten rikt på mineraler långsamt sipprade in och kristalliserades över lång tid. Inuti Geodan finns stora och mycket klara kristaller (selenit), några av dem upp till 2 meter långa. Kristallernas klarhet och storlek är anmärkningsvärda, vilket gör Geodan unik i sitt slag. 

Sedan dess upptäckt har Geodan blivit en turistattraktion. Efter år av noggrant arbete för att göra denna underjordiska värld säker för nyfikna utforskare, slog Mina Rica äntligen upp portarna 2019. Besökare kan nu utforska gruvgångarna och se Geodan i sin naturliga miljö. 

Kristaller i La Geoda Gigante eller Pulpí-Geodan.

San Juan de los Terreros, det vackraste hörnet i Medelhavet och vad som fortfarande är kvar att upptäckas i Europa. Financial Times.

Låt dig förföras av Mina Ricas dolda skatter!

Denna fascinerande resa genom den anrika bly- och silvergruvan erbjuder så mycket mer än bara den majestätiska Geodan. Föreställ dig att vandra genom mer än 350 meter av mystiska gångar, fördelade över tre nivåer, där varje sväng avslöjar nya underverk.

Dina ögon kommer att glittra lika intensivt som de otaliga kristallerna du stöter på. Selenit, celestin och baryt – namn som klingar som musik för mineralälskare – pryder väggarna i ett naturens eget smyckeskrin. Men det är inte allt! Låt dig förundras över naturens egen konst: spegelblanka förkastningar, dramatiska veckningar och fascinerande speleothem.

Varje steg du tar genom denna underjordiska värld är en resa genom jordens egen historia. Här väntar överraskningar som får även den mest rutinerade besökaren att tappa andan. Mina Rica är mer än bara en gruva – det är en skattgömma av geologiska under, redo att visas upp för dig och dina med äventyrare.
Är du redo att utforska detta unika arv som naturen själv har skapat? Ja, då får du först reservera dag och tid du önskar att besöka gruvan.

Endast mindre grupper accepteras för turen som varar i 90 minuter. Under denna tid guidar en sakkunnig dig genom gruvans fascinerande underverk och Geodans imponerande galleri, allt förklarat på engelska.

Kristaller

Vad kostar det att besöka grottan?

22€ per vuxen över 18 år.
10€ mellan 8–18 år.

Att komma ihåg! Barn under 8 år får ej besöka gruvan. För att skydda och bevara denna unika naturformation, men samtidigt garantera en säker och högkvalitativ upplevelse för alla besökare, är fotografering ej tillåtet. (Mer information om öppettider m.m. finns på webbplatsen).

Jag lovar, detta rika och unika geologiska arv kommer att fascinera dig, en upplevelse du kommer att minnas länge.


Stein Kapsto

Jag heter Stein Kapsto.  Min resa har varit lång och lärorik, från mina studier på Handelshögskolan i Göteborg till mitt nuvarande liv i San Juan de los Terreros, där jag njuter av pensionärslivet.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.