a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Den första höststormen 2024 har anlänt


Spanien har fått 2024-års första höststorm, stormen Aitor anlände den 24 september till Galicien och den sprider sig nu in över landet.

Höststorm och hav.

Vår väderprognos från i måndags ser ut att stämma förhållandevis bra, men ett av lågtrycken som drar in blir starkare än förutspått. Därför kommer här en uppdatering med det senaste.

Som alla ordentliga höststormar för Aitor med sig kraftiga regn och mycket hårda vindbyar till stora delar av landet. Framförallt till Iberiska halvöns nordvästra delar, enligt varningar från Spaniens meteorologiska byrå Aemet. Idag onsdag förväntas den dra vidare in över hela den nordvästra och senare även de centrala delarna av landet. Aemet varnar för att stormen är kraftig och kan innebära skador på infrastruktur och egendom.

Aemet räknar med att det kommer cirka 80 liter per kvadratmeter under tolv timmar i A Coruña och Pontevedra. De har utlöst en orange varning under det värsta ovädret som väntas mellan middagstid onsdagen den 25 september fram till klockan 9 på morgonen torsdagen den 26 september. Kraftiga regn förutspås också i hela Galicien med stora regnmängder.

Flera olika varningar är utfärdade.

Totalt finns det aktiverade gula och orangea varningar i sex spanska regioner på onsdag. Men denna lista kan givetvis öka på torsdag.

Aemet har utfärdat gula varningar för Asturien, nordväst om Kastilien och León, Kantabriens kust, La Rioja och söder om Pyrenéerna. På några av platserna kommer det falla över 100 l/m2 regn och kraftiga vindbyar som kan bli mellan 80 och 90 km i timmen. På Balearerna har det också utfärdats gul varning för starka vindar som kan nå mellan 40 och 50 km i timmen.

Enligt experterna kommer de värst drabbade områdena att vara de kustnära bergskedjorna i Pontevedra. Mellan 150 och 200 l/m2 regn kommer att ackumuleras i städer som A Lama, Laxedo, A Laxe och Borela. 100 l/m2-gränsen kommer även att överskridas i städer som Santiago, Vigo, Pontevedra och Vilagarcía de Arousa och regnet kommer att fortsätta under hela onsdagen.

På torsdag drar Aitor vidare in över landet!

Från middagstid på torsdag drar stormen mot nordväst och halvöns inre. Det betyder att från och med torsdag kan fler larm utfärdas för Baskien, Katalonien och Aragonien. Som då kommer att läggas till listan över drabbade områden.

Andra regioner som Andalusien, Madrid och Valencia-regionen kommer också att uppleva svansen på Aitor. Med regn, temperaturfall och starka vindar, men inte lika hårda som i norr. I A Coruña och Pontevedra kommer varningarna att fortsätta för regn med en ansamling på 80 mm på 12 timmar. Medan i vissa områden i Asturien, Aragonien och Kastilien och León kommer det att bli 40 mm på 12 timmar.

En varning för floderna.

Var uppmärksam på ökningen av flödet av floderna i de regioner där det kommer att regna mest, eftersom mycket betydande mängder kommer att falla på kort tid”. Varnade en talesman på Meteored.

Resten av hösten.

Aemet förutspår att resten av hösten blir varmare än normalt i hela landet. Med generellt mindre nederbörd än vanligt under oktober, november och december.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.