a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Palatset Bureta och greve Mariano

Med stor nyfikenhet åker jag till palatset Bureta. Greve Mariano ska visa mig runt och berätta lite om palatsets historia. Jag vill dessutom gärna höra om hans släkting som blev hjältinna.

Palatset Bureta.

Palatset ligger i en mycket liten by med bara 250 invånare intill en flod. På vägen dit svänger man av från motorvägen som leder till Logroño (La Rioja). Då får man nästan en chock, för det är som att åka in i en oas av träd som varar ända tills man kommer fram. 

När jag anländer till palatset väntar greve Mariano redan på mig vid ingången. Det är en mycket vänlig 60-årig man som är glad över att visa mig sitt palats och berätta dess historia.

Från en svunnen tid.

När vi går igenom rummen berättar han samtidigt som han öppnar fönstren för att det ska komma in ljus så att jag kan fotografera. Känslan i rummen är att man har förflyttats till en annan tid.

Han är den 13:e greven av Bureta. Palatset byggdes ovanpå ett slott från morernas tid, vars murar man fortfarande kan se rester av. Sedan år 1400 har hans förfäder bott där. Adelstiteln fick de 1678 av kung Karl II. Han berättar för mig att hans familjs historia och arv börjar med en fransk riddare som skulle till Portugal. Riddaren gjorde en liten bosättning i Bureta och blev till slut kvar.

År 2002 slutade man att bo i palatset. Greven var tvungen att fatta ett beslut. Antingen sälja egendomen eller rusta upp hela byggnaden. Han valde det andra alternativet.

Greven har nu förvandlat palatset till ett museum och det är precis som det var med sina ursprungliga möbler från tiden när hans familj bodde där. Som till exempel: Hans farfars kontor och biblioteket med sitt rika arkiv. Där förvaras och bevaras dokumentation från 1100- till 1800-talet. Just nu pågår katalogisering.

Greve Mariano i bibilioteket.
Greve Mariano visar det fina biblioteket där hans far satt och arbetade.

Han är den 13:e greven av Bureta.
Palatset byggdes ovanpå ett slott från morernas tid, vars murar man fortfarande kan se rester av. 

Vinbodegan i palatset Bureta.
Här förvarade morerna is, nu är det den fina vinbodegan.

De adliga delen.

Efter att ha besökt första våningen fortsätter vi upp till andra våningen där den adliga delen ligger.
Här finns, förutom sovrummen, matsal, tesalong och det vita rummet fast det är målat i rosa och känd som riddarummet. Här har många viktiga möten ägt rum på sin tid och här finns intressanta porträtt och konstverk som hänger på väggarna.

På samma våning kommer vi sedan till oratoriekapellet som är anslutet till kyrkan, här kunde grevarna kunde lyssna på mässan. Under kyrkans golv finns kryptan där flera av grevarna ligger begravda.

Här har många viktiga möten ägt rum på sin tid och här finns intressanta port-rätt och konstverk som hänger på väggarna.

Efter nästan två timmars guidning kommer vi upp till palatsets översta våning. Där finns ett vackert öppet galleri och härifrån kan man beskåda det vackra landskapet. I framtiden kommer galleriet att användas som utställningshall, talar Mariano om.

Greve Mariano berättar med nostalgi att i sin barndom var han med sina syskon, föräldrar och farföräldrar här under somrarna. Det var ett sommarresidens och det var lyckliga år.

Avslutningsvis ställer jag några frågor. Har en adelstitel några ekonomiska fördelar?
– Nej, svarar han skrattande, vi betalar samma skatt som alla andra.

Beskriv dig och din familj Mariano.

– Vi är en arbetande familj med ett mycket viktigt arv, men samtidigt är vi extremt ödmjuka människor som tycker om enkelhet. 

Hon omvandlade också sitt palats i staden till ett sjukhus och tog till vapen i farans stund och utförde en rad hjältedåd.

Hjältinnan

Jag har verkligen njutit av besöket och nu äntligen kan jag fråga om grevinnan som blev hjältinna. Hon hette Maria de la Consolación Azlor, föddes 1773 och avled 1814. Då år 1808, när Napoleons arméer belägrade staden Zaragoza, vägrade hon med sin patriotiska karaktär att överge staden och deltog aktivt i kampen mot den franska armén.

Hon skapade och ledde Amazonernas kår, Cuerpo de Amazonas, en särskild kvinnlig kår som tog hand om de sårade och försåg de stridande med mat och ammunition. Hon omvandlade också sitt palats i staden till ett sjukhus och tog till vapen i farans stund och utförde en rad hjältedåd berättar Mariano stolt.
När kriget var över blev hon dekorerad av Fernando VII med alla de utmärkelser som tilldelades fosterlandets försvarare. Det finns verkligen all anledning till att vara stolt över sin farfars farmor.

Besök palatset Bureta!

Vi fortsätter ut till gården, där stallen fanns. Nu har det  byggts om till en restaurang/café och platsen där vaktmästaren bodde har byggts om till en liten casa rural, som går att hyra.

Du som vill besöka palatset kan ringa och beställa tid och det är greven själv som visar runt. Det är inte varje dag man har en greve som guide. Gör en Googlesökning på Palacio de Bureta. Då får man en vägbeskrivning, palatsets webbplats, adress och telefonnummer.

En liten film från palatset Bureta.

Fler artiklar från Aragonien finns här.


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

Årets mest sålda bil 2024 i Spanien.

Mer än en miljon sålda bilar 2024

För första gången sedan utbrottet av pandemin översteg försäljningen av nya bilar i Spanien 2024 en miljon sålda fordon.