a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Black Friday i Spanien genererar många nya jobb

Personalförstärkningarna som behövs i Spanien inför Black Friday är framförallt inom sektorerna handel, logistik och transporter.

Black Friday.


Black Friday 2024 infaller fredagen den 29 november och Cyber Monday tre dagar senare, måndagen den 2 december.

Ana Hervás.


”Med ankomsten av Black Friday börjar en av årets viktigaste säsonger för handel och logistik. Denna period, som traditionellt markerar början på julhandeln, representerar en stor möjlighet för ekonomisk tillväxt. Samt generering av sysselsättning och ökad försäljning för många företag inom alla sektorer”. Förklarade i torsdags den regionala chefen för tillfälligt arbete för Södra-Levante-området i Randstad, Ana Hervás.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad förutspår att Black Friday och Cyber ​​​​Monday kommer att generera cirka 117.000 nya anställningar i Spanien i år. Det är 18,2 % fler än de 98.955 anställningskontrakt som undertecknades 2023.

Cyber Monday.

Sett till branscherna kommer 67,5 % av kontrakten att tecknas inom transport och logistik, med en tillväxt på 26 % jämfört med föregående år. Men handelssektorn står för 32 % av den totala mängden anställningar och genererar mer än 38.000 jobb vilket är 4,8 % fler än förra året.

De främsta kraven på arbetstagarna.

Enligt Randstad så är det tillgänglighet, erfarenhet och snabb anpassning till tjänsten som är nyckelorden för de utannonserade jobben.

För logistikföretagen gäller det först och främst att svara upp mot den traditionella ökningen av konsumtionen som alltid uppstår vid denna tiden på året. De behöver därför packare, truckförare, lagerarbetare och transportörer. Samt dessutom personer inom kundtjänsten för att ta hand om högkonjunkturen för e-handel.

Handelssektorn behöver framförallt förstärka sin personal med kontorister, värdinnor och butikssäljare. Dessa arbeten innebär ett nära bemötande med kunderna och personalens kommunikationsförmåga värdesätts därför högt.

För både logistik- och detaljhandelsrelaterade sektorer värdesätter företag alltmer kandidater med digital kompetens och kunskap om plattformar till följd av den ökade elektroniska handeln.

En närmare titt på behoven i Andalusien.

Den provins som kommer att teckna flest kontrakt är Sevilla med mer än 4.850 (10,6 % fler än föregående år). Följt av Málaga och Almería med nästan 3.700 (1,8 % fler). Det är värt att lyfta fram Granada, som kommer att vara den provins med störst tillväxt i Andalusien (24,3 % mer) där blir det nästan 1.900 lediga platser.


Här hittar du fler artiklar som handlar om arbete i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.