a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Föräldraledighet till ensamstående föräldrar fördubblas

Domstolen i Spanien har slagit fast att det är diskriminerande att ensamstående föräldrar har mindre förmåner än föräldrar i parförhållande.

Ensam förälder och ett barn.

I ett slutgiltigt beslut har Spaniens författningsdomstol slagit fast att ensamstående föräldrar har rätt till samma föräldraledighet som par. Något som i praktiken fördubblar den tid som ensamstående föräldrar kan ta ledigt från arbetet efter en barnafödsel.

Domen kommer som ett efterspel till den omfattande reform av Spaniens familjelagstiftning som antogs i februari i år. Då infördes ökad föräldraledighet och generösare förmåner för familjer. Men lagen lyckades uppenbarligen inte tillgodose behoven för Spaniens nästan två miljoner ensamstående föräldrar.

Denna miss i lagstiftningen har nu domstolen rättat till och de slår fast att det är grundlagsstridigt att ensamstående föräldrar nekas dubbel föräldraledighet. Domstolen betonade att lagen diskriminerade barn som föddes i hushåll med en förälder genom att neka den föräldern samma ledighet som barn i familjer med två föräldrar.

Domstolens beslut har fått ett positivt mottagande.

Beslutet har välkomnats allmänt, framförallt av Spaniens ministerium för sociala rättigheter. De ser detta som ett steg mot ökad jämlikhet för ensamstående föräldrar. I domen påpekas att detta oproportionerligt mycket påverkar kvinnor, eftersom majoriteten av ensamstående föräldrar i Spanien är mödrar.

Enligt den reformerade lagen från i februari har alla föräldrar rätt till 16 veckors betald ledighet. Något som är obligatoriskt under de första sex veckorna efter födseln. Denna ledighet är dock inte överlåtbar, vilket innebär att endast en förälder kan ta ut den. I familjer med två föräldrar tillåter det 32 veckors betald ledighet. Men ensamstående föräldrar fick bara 16 veckor, något som skapade en stark ojämlikhet.

En viss förvirring kvarstår.

Det råder fortfarande en viss förvirring om hur domen skall tillämpas och arbetet med en ändring av lagen i linje med domen pågår. Om inte uttryckliga ändringar görs i lagtexten så blir det fortfarande fel, något som ministeriet för sociala rättigheter vill se korrigerat. För domstolens beslut innebär att ensamstående föräldrar får förlänga sin ledighet från 16 till 26 veckor, det ger 10 veckor extra och det är inte en fördubbling. Detta beror på att enligt gällande lag måste de första sex veckorna tas bort från beräkningen men som det nu är måste de utnyttjas av båda föräldrarna.

Relaterad artikel.

Barnafödandet i Spanien ökar något.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Check Also

UCM, ett spanskt universitet.

Spanska universitet drar till sig internationella studenter

Under de senaste åren har Spanien blivit en veritabel magnet för internationella studenter som vill fortsätta med högre utbildningar.