a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Dags att skruva tillbaka klockan

Natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa tillbaka klockan en timme, sommartiden är över och normaltiden är tillbaka igen.

Tidsomställningen, normaltid, sommartid.
Normaltid

Den 29/10-2023 kl. 03.00 skall klockan ställas tillbaka till klockan 02.00.
På Kanarieöarna som ligger i samma tidszon som Portugal och Storbritannien skall klockan ställas tillbaka redan klockan 02:00 och då till 01:00. För Finland som har östeuropeisk tid skall klockan ställas tillbaka klockan 04:00 till 03:00. Vårt södra grannland Marocko har ingen sommartid alls. Så de behöver inte bry sig om att skruva klockan fram och tillbaka.

Sedan 1996 har EU en gemensam sommartid som börjar och slutar vid samma tidpunkt – den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Så den 31 mars 2024 så är det dags att ställa fram klockan en timme igen. I mars börjar våren i Spanien och då blir det varmare. Enligt vetenskapliga studier blir man lyckligare av värme.

Sommartid

Det kan ibland kännas lite knepigt att komma ihåg om klockan skall ställas fram eller tillbaka. En svensk tumregel är att när man ställer tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet då ställer man också tillbaka klockan en timme. När man sen ställer fram trädgårdsmöblerna igen då ställer man också fram klockan. Dessvärre fungerar den regeln dåligt här i Spanien eftersom vi alltid har trädgårdsmöblerna framme.

Framtiden för tidsomställningen är höljt i dunkel.

EU-kommissionen har lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet delar den uppfattningen. För att tidsomställningen ska kunna tas bort krävs ett beslut i ministerrådet. Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget. Inget beslut har alltså fattats på EU-nivå.

Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha. Det betyder att det är ett nationellt beslut huruvida Spanien eller Sverige vid ett avskaffande ska ha sommartid eller vintertid som normaltid.

Vi på redaktionen önskar alla en trevlig normaltidsperiod!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Lekfull golf eller hemligheten bakom ännu bättre prestationer

Golf och dess prestationer förknippas ofta med allvar, disciplin, målmedvetenhet och en vilja, nästan ett ”måste” att lyckas, att sänka sitt handicap, att vinna och till och med erövra prispengar.