a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Vägtullarna mellan Spanien och Portugal är avskaffade

Sedan årsskiftet har vägtullarna mellan de två grannländerna avskaffats, men på nyårsdagen rådde full förvirring vid gränsen.

Bro mellan Spanien och Portugal.
Puente Internacional del Guadiana, bro mellan Spanien och Portugal. Foto: Roger W. Haworth. CC.

Vi skrev redan i maj en artikel om att vägtullarna skulle tas bort från och med 1 januari 2025. Men upplysningen har uppenbarligen inte gått fram till alla, inte ens till berörda tjänstemän.

Vägtullarna på motorväg A-22 mellan Ayamonte i Spanien och Castro Marim i Portugal – som har debiterat förare i 13 år – skulle officiellt skrotas den 1 januari 2025. Emellertid bekräftade gränstjänstemän att de inte hade fått ”någon officiell notifikation” om förändringarna, trots regeringens tillkännagivande.

Förvirrat vid gränsen.

En bidragande orsak till förvirringen var att både tullstationer och skyltning fanns kvar oförändrade på nyårsdagen.

Under hela nyårsdagen sågs dussintals förvirrade bilister stanna vid betalningsställena och försöka betala med kreditkort som maskinerna – medan de fortfarande var påslagna – inte skulle acceptera. Den enda synliga förändringen, enligt gränstjänstemän, var att ”de tre trafikljusen vid de tre betalningsställena nu är fixerade på rött, när de normalt är gröna, normalt visar de bara rött när någon av maskinerna inte är i drift.”

Vägtullarna infördes 2011.

Vägtullarna, som först infördes 2011 under Portugals finanskris, har varit en källa till spänningar mellan Algarve-regionen och Huelva i Spanien. Företag och invånare hävdade att avgifterna hämmade handel och turism, vilket gjorde Via do Infante till en ekonomisk börda snarare än en gränsöverskridande länk.

Alberto Fernández, borgmästare i Ayamonte på den spanska sidan, välkomnade slutet på tullavgiften och sa: ”vi är överlyckliga, inte bara här utan över hela Huelva-provinsen.” Han noterade att vägtullarna hade fungerat som en barriär: ”En person från Faro som vill komma för att äta eller handla i Ayamonte, måste förutom bränsle och kostnaden för mat eller produkter de köper, dessutom betala ett extra pris för infrastruktur som var betald med europeiska medel.”

Carmen Báñez från Ayamontes handelskammare sa att avskaffandet av vägtullarna eliminerar en kostnad för spanska företag. Vars ”varor och produkter ökade i pris och blev mindre konkurrenskraftiga jämfört med portugisiska företag.” Antonia Pérez, ordförande för AlCentro Merchants Association, betonade att bortom den ekonomiska bördan skapade vägtullarna en ”psykologisk barriär.” Hon noterade att Portugals ”komplicerade betalningssystem” hade avskräckt många besökare.

Beslutet att avskaffa avgiften kom efter att Portugals parlament godkände en lag som föreslagits av förre premiärminister Antonio Costa i maj förra året.

Men det är numera gratis även om skyltar säger något annat.

Den kaotiska första dagen av implementeringen, med all skyltnings- och betalningsinfrastruktur fortfarande på plats. Tyder på att vissa administrativa hinder fortfarande måste undanröjas innan övergången är helt klar. Men resenärerna kan lugnt fortsätta förbi tullportarna utan betalning, trots den förvirrande närvaron av betalautomater och inaktuella skyltar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En januaridag i Andalusien, Spanien.

Delar av Spanien får regn, snö och stormbyar

På onsdag dem 8 januari förväntas ett nytt lågtryck komma in från nordväst det har med sig regn, stormbyar och snö i högre terräng.