Billigare resor mellan Spanien och Portugal

Portugal har godkänt ett lagförslag som avskaffar vägtullarna på flera av de vägar som förbinder landet med grannlandet Spanien.

Vägtullar i Portugal.
Betalstation som försvinner. Foto: Raimond Spekking / O Minho, CC.

De motorvägar som ansluter Portugal med Andalusien, Kastilien och León samt Galicien kommer från och med nästa år att vara gratis. Avskaffandet av vägtullarna beräknas kosta den portugisiska staten ungefär 157 miljoner euro.

Detta inkluderar den populära vägen A22 som förbinder Algarve i södra Portugal med Huelva i Andalusien. A4 i Transmontana och Marãotunneln som ansluter till provinsen Zamora i Kastilien och León. A13 från Pinhal till Vigo, A23 från Beira och A24 som leder till Ourense.

Detta gör att resenärer mellan Kastilien och León och Galicien som idag inte har några bra alternativa betalfria vägar kan åka gratisvägar från 2025. Vägtullarna i Portugal har varit i bruk i mer än 14 år. De infördes vid en tid då Portugal desperat försökte få ett kassaflöde till en ekonomi som då var mycket dålig. Sedan dess har Portugals ekonomi kraftigt förbättrats och behovet för vägtullarna bedöms nu inte vara relevant längre.

Vägarna i Spanien.

I Spanien finns det 26.400 km. statliga vägar, 75.300 km. regionala vägar och 67.700 som hör till provinserna. Dessutom finns det ett okänt antal kilometer kommunala och privata vägar. På de statligt ägda huvudvägarna färdas 52 % av all trafik och 65 % av den tunga trafiken.

Även om den spanska regeringen har skrotat vägtullarna på många motorvägar så finns det fortfarande ett stort antal betalvägar i landet. Av det viktigaste vägnätet är 17.551 km. vägar med hög kapacitet (främst motorvägar och motortrafikleder). Drygt 1.400 kilometer av dessa har vägtullar, men det är inte alltid man behöver betala. Mer om hur man kan åka gratis på motorvägarna i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …