Ett kraftigt utbrott av laddade partiklar från solen och en mörk himmel gör att vi kan komma att få se norrsken i Spanien från den 6 juni.
I slutet av förra månaden fascinerades många i Spanien när natthimlen lystes upp med skimrande gardiner i lila och rosa nyanser. Ett fenomen som orsakas av norrskenet som normalt sett bara syns mycket längre norr ut. Normalt sett måste man upp till Norrland för att få se detta vackra skådespel.
Norrskenet som även är känt under namnet Aurora Borealis, kommer enligt den brittiske astrofysikern Ryan French att kunna ses även så långt söderut som i Spanien den 6 juni. Enligt uppgifter från astrofysikern så är det två sammanfallande saker som möjliggör evenemanget.
Bra förutsättningar.
Den ena förutsättningen är att det finns ett stort område med plasma som svävar runt solen och som ”verkar allt mer instabilt”. Det innebär att ”det under de närmaste dagarna troligtvis kommer ett utbrott av plasman och åtminstone en del av den riktas mot jorden”. Den andra sammanfallande förutsättningen är att det är nymåne och därför en nästan kolsvart himmel, vilket är perfekt för att se norrskenet.
Även om de bästa förutsättningarna för att se norrskenet i Spanien är den 6 juni så kan rester av det finnas kvar flera dagar efteråt. Det förväntas däremot inte att kunna synas så långt söderut som Kanarieöarna.
Inte lika spektakulärt norrsken som i norr.
Även om sociala medier översvämmades i maj över foton på den dramatiskt färgade himlen så är inte skenet här lika spektakulärt som det kan vara uppe i norr. Men det är trots det en syn som det är synd att missa, det är dessutom ett helt gratis evenemang. Färgerna på norrsken varierar i grönt, rött, blått och violett. Det som syntes i maj i Spanien var i huvudsak mest i rött.
Tips för att fotografera norrsken.
- Ha helst en kamera där du kan ställa in ISO-tal och som har brusreducering.
- Använd stativ.
- Blända upp optiken maximalt.
- Ta bilderna i RAW-format, då kan du i efterhand reducera brus.
- Använd lång slutartid, pröva dig fram men 4 – 12 sekunder brukar fungera.
- Använd kort brännvidd, gärna vidvinkel.
- Försök få med någon förgrund, då blir bilderna intressantare.
Vad som också kan hända med sådana här plasmautbrott från solen är störningar i elektronik. Bland annat kan satelliter, telefoni och internet påverkas.