a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Billigare el i framtiden i Europa

Det finns förutsättningar för billigare el i Europa när Spanien startar konstruktionen av kontinentens största energilagringsprojekt.

Bao reservoare, den övre reservoaren för elproduktion med  pumpkraftverk.
Bao, den övre reservoaren dit vattnet pumpas.

Detta är stora nyheter för Spanien och Västeuropa. Elräkningarna kan bli betydligt lägre inom några år om allt går enligt plan. Spanien lägger sig i framkanten av Europas revolution för förnybar energi med tillkännagivandet av Conso II. Det blir den största lagringsanläggning för vattenkraft som någonsin planerats på kontinenten. Med stöd av den spanska energijätten Iberdrola kommer detta jätteprojekt att växa fram i provinsen Ourense, Galicien, i norra Spanien.

En investering på 1,5 miljarder euro.

Med en iögonfallande investering på över 1,5 miljarder euro, siktar Conso II på att skapa vågor i energiindustrin genom att använda befintliga reservoarer i Sil River-bassängen. Anläggningen kommer att förena reservoarerna Bao och Cenza med en naturlig 690-meters fallhöjd för att generera och lagra ren energi utan behov av nybyggnation.

Stor lagringskapacitet.

Conso II kommer att kunna skryta med en häpnadsväckande kapacitet på 1.800 megawatt (MW). Det är tillräckligt för att lagra imponerande 58 miljoner kilowattimmar (kWh). För att sätta det i perspektiv kan detta kraftpaket leverera energi till upp till 10 miljoner människor. Detta är oöverträffat i Spanien eller någon annanstans i Västeuropa. Detta är inte bara en droppe i havet, det är en flodvåg av ny energi.

Så här kommer det att fungera.

Under soliga och blåsiga dagar kommer överskott av sol- och vindenergi att pumpa vatten uppåt till Bao-reservoaren. När energibehovet ökar kommer det lagrade vattnet att rinna tillbaka ned till Cenza-reservoaren och sätter då fart på turbiner för att generera elektricitet. Det är i teorin ett 100 % rent, effektivt kretslopp som säkerställer att förnybar energi inte slösas bort.

Cenza reservoaren nedre station för elproduktion med pumpkraftverk..
Cenza är den undre reservoaren, varifrån vattnet pumpas upp till den övre reservoaren.

Byggtid 6 år – 3.000 jobb.

Bygget startar 2025 och kommer att pågå i sex år, vilket ger ett välbehövligt ekonomiskt uppsving med 3.000 jobb. Men det positiva är inte bara lönecheckar, Conso II signalerar Spaniens åtagande att minska beroendet av fossila bränslen och nå EU:s ambitiösa klimatmål.

Minimal miljöpåverkan.

Till skillnad från många megaprojekt kommer Conso II att smälta in sömlöst i omgivningen. Anläggningen kommer till stor del att ligga under jord, så inga stora fula grå betongklumpar och minimal påverkan på naturen. Genom att återanvända befintliga reservoarer, håller Iberdrola det smidigt, ingen röra och inget krångel. De levererar ett projekt som är lika grönt på marken som det är på ritningen.

Är detta modellen för en ljusare framtid?

När Conso II väl är i drift kommer Conso II att producera 4.000 gigawattimmar (GWh) årligen. Det är tillräckligt för att detronisera Spaniens nuvarande tungviktare, La Muela, och rivaliserande Frankrikes Grand Maison. Det handlar dock inte bara om siffror. Denna ”megaanläggning” kommer att hjälpa till att stabilisera Europas elnät genom lagra stora mängder förnybar energi för senare användning.

Mer om lagring av förnybar energi:

Lagringsbatterier på 150 MW installeras i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter som arbetar i jordbruket.

Bidragsgivare till Spaniens socialförsäkringssystem

Marockanerna rankas som de bästa utländska bidragsgivarna till Spaniens sociala trygghetssystem – Seguridad Social.