Lagringsbatterier på 150 MW installeras i Spanien

Iberdrola installerar sex nya lagringsbatterier i Spanien för backupkapacitet under högtrafik och för att blixtsnabbt reglera nätfrekvensen.

Lagringsbatteri från Iberdrola
Ett äldre (2019) och betydligt mindre (3 MW) lagringsbatteri.

Vid uppbyggnaden av sol- och vindenergianläggningar blir batterilagringstekniken allt viktigare för att maximera användningen av dessa energikällor. Förutom att ge reservkapacitet vid toppbelastningar så kan batterierna dessutom reglera nätfrekvensen inom en millisekund.

Iberdrola som är världens största producent av vindenergi och världens näst största elbolag kommer att bygga 6 lagringsbatterier på fyra olika platser i Spanien. Batterierna som Iberdrola kommer att bygga har erkänts som Strategic Projects for Economic Recovery and Transformation (PERTE). I dess division för förnybar energi, grönt väte och lagring (ERHA) och kommer att ha 37,5 miljoner euro i finansiering. Varje projekt kommer att generera 100 jobb, inkluderat både byggandet och driften.

Batterierna kommer att ha Lithium-Ion-teknik som är den mest utbredda idag med tanke på förhållandet mellan prestanda, teknisk mognad och kostnad. Dessa system kommer att installeras som hybridteknik tillsammans med förnybara energikällor, i detta fall solenergi. Det innebär att solcellsanläggningarna och batterierna kommer att dela samma anslutningspunkt. Varje batteri kommer att ha 25 MW effekt och en kapacitet på 50MWh.

Fyra platser i Spanien.

I Castilla y León kommer ett batteri att installeras i Revilla Vallejera (Burgos), där Iberdrola färdigställde sin första hybrid vind- och solenergianläggning i Spanien 2023.

Extremadura kommer att få två nya batterier. I provinsen Cáceres, där solcellsanläggningarna Campo Arañuelo I och II finns, där kommer företaget att installera två batterier.

I Castilla La Mancha , i kommunerna Valverdejo, Alarcón och Olmedilla de Alarcón (Cuenca), där Iberdrola har solparker, kommer två batterier att installeras.

Det sjätte batteriet kommer att byggas i Huelva, i kommunen Puebla de Guzmán, där Iberdrola har Andévalo solcellsanläggning. Det är den första anläggningen byggd med UNEF Certificate of Excellence.

Mer om energimarknaden i Spanien.

Iberdrola är en tungviktare i branschen och vi skrev i juni en artikel om att de fick ett jättelån från den Europeiska Centralbanken. Men de är absolut inte de enda aktörerna i Spanien som arbetar med kombinerad sol och vindenergi, vilket framgår i denna artikeln.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …