Christina lämnade toppjobb och flyttade till Costa Blanca

Christinas son drabbades plötsligt av en stroke och i det ögonblicket lovade hon sonen att så fort han blev bättre skulle de flytta till värmen.

Nu bor hon som pensionär med sin vuxne son sedan några år tillbaka i Orihuela på spanska östkusten och har ett nytt liv.

Bord, stol och kvinna

 Hon skulle minsann visa och bevisa för sig själv att hon också kunde lyckas.

Christina Berardi är född i Örebro. I huset där Christina bodde fanns det ett elskåp, vilket hon ofta satt och mediterade på. Hon drömde sig bort och beslöt sig för att när hon blev stor skulle hon resa runt och se världen. Hennes resa gick från elskåpet till universitetsutbildning och ett välbetalt jobb med hela världen som arbetsfält. Hon skulle minsann visa och bevisa för sig själv att hon också kunde lyckas.

– Teckningar, framförallt perspektivritningar, var ett stort intresse och jag var väldigt intresserad av hur allt fungerade, säger Christina. 

Det var därför hon valde inriktning att bli tekniker. Examensarbete utfördes på Sandvik varefter hon fick jobb direkt där. Christina arbetade som produktionschef under fem år och erbjöds därefter att bli teknisk marknadsförare.

– Det var väldigt roligt, säger Christina och sedan gick jag vidare som Global Product Manager med ansvar för samma produktområde över hela världen. Det fanns fem producerande enheter, säger Christina. En fabrik i Sandviken, Gusab utanför Mantorp, en i Spanien utanför  Barcelona, en i Scranton i Pennsylvania, USA och en i Mogi Guacu i Brasilien.

Kvinna och hund
”Under alla mina snart åtta år här försöker jag dra ner på antalet kontakter, engagemang och arrangemang. Det är viktigt då jag prioriterar att umgås med min son mer, att vi tillsammans kan njuta av både vardagsliv och olika upplevelser,” säger Christina.

Upplevt världen

Hon har rest runt jorden flera gånger och varit i en massa olika länder, träffat och lärt känna massor av människor med olika språk, olika kulturer och religioner. Hon har fått uppleva en hel värld genom sina affärsresor.

Christina har även varit marknadschef för ett annat produktområde inom Sandvik där hon bl a har jobbat med bränsleceller för att värma upp bostäder och bilar. 

Under sina år på Sandvik fick Christina möjligheten att jobba med McKinsey, vilka utbildade henne i en speciell metod för att öka försäljningen och även omstruktureringar inom inköp.

Christina mottog priset Best Performance Manager inom Sandvik Materials Technoloy då det delades ut för första gången. Senare blev Christina erbjuden jobb som controller där hon utbildade dotterbolagen om KPI (Key Performance Indicator), vilka rapporter som skulle framtas, hur avrapporteringen sker och när, hur kostnadsbesparingar beräknas med mera. Något hon tyckte var både spännande och mycket roligt.

Flytt till solen

Christina var ofta på resor och när hon arbetade i Indien fick hon en dag plötsligt en otäck känsla att hennes son var död! Hon fick ingen kontakt med honom.När Christina kom hem tog hon sonens nyckel och åkte hem till honom. Han kom inte och öppnade, låset var låst från insidan med nyckel i och hon kunde inte öppna dörren. Genom brevlådan såg hon honom sittandes i  soffan, men han var inte kontaktbar.

När vi kommer in till sjukhuset, berättar Christina, bekräftade läkaren att det var en stroke han drabbats av, men problemet hade startat i hjärtat. Han kunde inte prata än mindre gå. Orsaken visade sig senare att ha börjat med en urininfektion vilken lett till en njurbäckeninflammation.

– Han är nu förlamad i högra sidan och 1/3 del av hjärnan var borta, säger Christina och fortsätter. Jag sa till min son när han låg på sjukhuset att när du blir bra flyttar vi till ett land där det är soligt med närhet till hav så att din psoriasis får läkning. När han senare blev bättre och kunde prata, sa han: ”ska vi inte flytta till värmen nu?” Jag funderade först på Italien, som jag älskar och där vi har släktingar, säger Christina, men det blev Spanien som var mycket billigare.

Kvinna och man
Christina och sonen Sebastian tycker det är tryggt att bo i Spanien och sjukvården är fantastisk.

Pensionering

En tid därefter skulle Sandvik göra nerdragningar. Christina valde då att säga upp sig. Hon fick två årslöner och flyttade ner till Spanien för gott i Juni 2015 och de älskar livet i Spanien. 

Sebastian har fortfarande en del svårigheter med att prata då han inte hittar ord men han har ett helt nytt liv nu och har fått så mycket hjälp med fysioterapeuter här i Spanien som Christina anlitat och han kan nu gå mycket bättre. Vi hjälps åt och jag hjälper honom att handla, öppna förpackningar och städar, men annars fixar han mycket själv, säger Christina stolt. Hon har köpt en egen bostad åt Sebastian ochde bor sju minuter ifrån varandra och träffas ofta.

Fantastisk sjukvård

– Sjukvården är fantastisk i Spanien förresten, säger Christina. Det är så smidigt att få ut mediciner och läkarvården är gratis. Man har med sig journalerna hem och det finns en app där alla journaler finns om man tappar dem. Apoteken är också väldigt bra. De är fantastiskt duktiga att vägleda dig rätt.Christina lyfter också fram polisernas arbete i Spanien. De är fantastiska också, säger hon. Om det händer något så har hon ett direktnummer via WhatsApp eller email

– Jag är så trygg här, säger Christina.

Bygger kontaktnät

– När jag flyttade till Spanien så kände jag ingen här, säger Christina. När jag var här på semester under två veckor kom jag i kontakt med  Gunnel Thunström som anordnade ett möte på Golfrestaurangen Las Ramblas  för ett kvinnligt nätverk som heter Qoola Qvinnor. Jag såg evenemanget  på Facebook och beslöt mig för att gå dit. Därefter träffades Gunnel och  jag privat i Stockholm och hon frågade om jag inte kunde ta över Qoola Qvinnor i Spanien för det behövdes någon på plats.

– Jag startade upp mötena på kvällstid och vi var som mest 70-80 st medlemmar. I början höll vi till hemma hos mig, säger Christina. En gång var vi nästan 40 stycken på ett möte vilket gjorde att det blev lite svårt med stolar ute i trädgården. Efter 1,5 år startade jag och några till ett eget nätverk, Wibes Women in Business för att locka potentiella kunder.Christina fick också ett uppdrag från distriktets Rotary-guvernör att starta en ny internationell Rotary klubb. Vi startade i november 2020 och skaran av medlemmar växer stadigt.

– Varannan gång har vi en EGO-presentation där vi medlemmar presenterar oss själva lite mer på djupet och varannan gång har vi en extern föreläsare inom något intressant ämne. Vi talar engelska och kan väl bara säga att det är inte många spanjorer som gör det, tyvärr.

Christina Berardi

Fritid i trädgården

På fritiden älskar Christina att arbeta i sin trädgård, trots att hon har egen trädgårdsmästare. För att hålla sig i form har hon en Personal Trainer som hon träffar två gånger i veckan under 45 minuter. Hon är verkligen väldigt nöjd med den här typen av träning, säger hon.

– Min tränare mätte min biologiska ålder och det visade sig att kroppen är 43 år, säger Christina stolt.

Christina avslutar intervjun med att säga att hon trivs otroligt bra i Spanien. Det är så tryggt och bra att bo här för mig och Sebastian, säger hon.


Anders Rosell

Kommunikatör och grafisk formgivare under hela mitt yrkesverksamma liv och med förkärlek till tidningsproduktion. All ledig tid ägnar jag åt min andra passion i livet, som hunduppfödare och är aktiv inom hundsporten. Bosatt i Spanien sedan 2012.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …