Global uppvärmning gynnar havssköldpaddorna

Ett växande antal havssköldpaddor häckar och lägger ägg på stränderna i västra Medelhavet, inte minst på Spaniens stränder.

Marinbiologer från Frankrike, Italien, Spanien och Tunisien har upptäckt mycket fler bon på stränderna i sina respektive länder under det senaste decenniet än 1990-2012, då de i genomsnitt var färre än tre per år.

Ana Liria

Vi tror att den här trenden kan vara en ny koloniseringsprocess, säger biologen Ana Liria, chef för ADS Biodiversidad. En välgörenhetsorganisation baserad i Taliarte på Gran Canaria. Gruppen räddar skadade sköldpaddor på Kanarieöarna och studerar dem på Kap Verde, östra Atlantens huvudsakliga reproduktionsområde.

Havssköldpaddorna (Oäkta karettsköldpadda) bor i de varmare delarna av världshaven och finns i Medelhavet. Men de har främst häckat på en handfull platser som Florida, Kap Verde, Oman, Moçambique och västra Australien. De tenderar att återvända till sin födelseplats för att lägga ägg med några års mellanrum.

Enligt en studie av den Valencia-baserade miljöstiftelsen CEAM så gynnar detta förmodligen världens största hårdskalade sköldpadda. Som anses vara en sårbar art, med skyddsprogram i länder som Spanien och Kap Verde.

Klimatförändringar är vanligtvis skadliga för vilda djur, men det värmande vattnet har tydligen blivit mer lämpligt för sköldpaddorna, sa Liria och varnade dock för att deras livslängd på upp till 100 år innebär att alla beteendeförändringar måste observeras under mycket längre perioder.

En video från Oceanogràfic Valencia:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

en flintskallig man.

Spanien är det land i världen med flest flintskallar

Manlig skallighet drabbar miljontals män över hela världen men det finns länder där andelen skalliga …