En vetenskaplig studie, utförd på en och en halv miljon människor visar att det varma och goda vädret samt de längre dagarna på våren gör oss lyckligare.
Våren har kommit till Spanien och ”vinterkylan” har gett med sig och med sommartiden som införs nu på söndag kommer kvällarna att bli ljusare. Och som resultat av det kan vi njuta av fler och fler soltimmar för varje dag som går.
Enligt psykologerna är detta mycket viktigt för vårt beteende.
För även om det är sant, som forskare säger, att vårt sätt att vara bestäms till 40 % av gener och 60 % av miljön och våra erfarenheter, så finns det yttre faktorer som påverkar oss.
Hur våren påverkar oss
När omgivningstemperaturen är behaglig känner vi mer för att gå ut och umgås. Och det är något som hjälper oss att bli lyckligare. Om vi lever i en omgivningstemperatur nära 22 grader Celsius är vi enligt studien lyckligare än om vi bor i kallare miljöer.
”Eftersom människor ständigt upplever och reagerar på omgivningstemperaturen, anser vi att det är en avgörande miljöfaktor, eftersom det är förknippat med individers vanliga beteendemönster och därför med grundläggande dimensioner av vår personlighet”, ordagrant enligt studien.
Varför blir det så?
Det goda vädret som börjar lysa under vårsäsongen uppmuntrar vissa faktorer av vår personlighet som vänlighet, känslomässig stabilitet, extraversion och öppenhet när vi ställs inför nya upplevelser. Alla dessa egenskaper hjälper oss att bli lyckligare.
Varmare miljöer uppmuntrar människor att ta sig ut från sina hem, och det kommer att leda till en större chans att träffa nya människor. Ett faktum som gynnar utvecklingen av en trevligare och mer socialt acceptabel personlighet.
Dessutom får varmare miljöer människor att känna sig mer positiva, enligt denna psykologiska studie. Förutom den årstid vi befinner oss i, kan platsen där vi bor och dess motsvarande klimat bli avgörande för vårt sätt att vara. Även om de inte är de enda faktorerna som spelar in.
”Vi vet att personlighetsdrag varierar över geografiska regioner”, säger professor Samuel Gosling, forskare vid University of Melbourne och författare till denna studie.
”Vi vet också att dessa geografiska personlighetsdrag är förknippade med ett brett spektrum av följdresultat, inklusive ekonomisk aktivitet, företagsstartsfrekvens, brottslighet, hälsovanor och hur man röstar i val.”
Hur forskningen gick till
För att nå dessa slutsatser genomförde forskarteamet, bestående av australiska, amerikanska, kinesiska och brittiska akademiker, en personlighetstest på mer än en och en halv miljon människor. De var mestadels , men 5.000 kinesiska studenter deltog också .
Genom att analysera och beräkna testresultaten fann författarna att ju närmare en stads medeltemperatur kom till 22 grader, desto mer gynnsamma personlighetsegenskaper uppvisade dess befolkning.
Med andra ord, även om vädret inte är det enda som betyder något för att uppnå lycka, bidrar det till utvecklingen av aspekter av vår personlighet som hjälper oss att uppnå den. Och det är skäl nog att vara optimistisk inför den närmaste framtiden och fira vårens ankomst.
Forskningen är publicerad i tidskriften Nature Human Behavior, som fokuserar på klimatets betydelse och dess inverkan på vårt sätt att vara.