a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Guadix – mer än bara grottor

Guadix är en stad som inte ska beskrivas; den måste ses.

Guadix, ingång till grotthotellen.
Ingången till grotthotellen, med parkeringen framför.

Området kring Guadix har varit bebott sedan förhistorien. Här har man hittat rester från bland annat neandertalare. Fenicierna och Kartagerna kallade det ”Acci” vilket fortsatte när Julius Caesar upphöjde det till koloni år 45 f.Kr. Då blev det: Julia Gemela Acci. Under denna period hade de sina egna valutor av olika värde. När morerna senare tog över området fick det sitt arabiska utseende. Denna period lever Guadix i prakt men också i dekadens. Under morisk dominans hette staden ”Wadi Ash” och slutligen ”Guadix”. Man upptäckte att den mjuka men hållbara lerjorden i området var idealisk för att gräva ut bostäder. Under den moriska perioden (711-1492 e.Kr.) blev grotthusen särskilt populära. De moriska invånarna byggde dessa hus för att dra nytta av det naturliga skyddet mot de extrema temperaturerna i regionen – varma somrar och svala vintrar.

Grotthusen

 År 1489 gavs området till de katolska kungarna och morerna förvisades från staden, flera av dem återvände och bosatte sig återigen i grottorna. Det är dessa unika och fascinerande grotthus som staden är känd för idag.  

Utgrävda av människor i de leriga kullarna utgör de ett annat sätt att leva och ger upphov till ett unikt landskap. Denna livsmiljö uppstod efter den kristna återerövringen och blev en tillflyktsort för minoriteter som inte integrerades i livet i den monumentala staden. Det stora grottkvarteret i Guadix bildar en båge från öst till väst runt staden, kullarnas stigar och naturliga sluttningar används till grottbostäderna. Guadix är de europeiska grottornas huvudstad med mer än 2000 bebodda underjordiska bostäder, som åtnjuter alla bekvämligheter som man förväntar sig att en modern bostad ska ha. De har el, rinnande vatten och avloppssystem. Husen är ofta vitkalkade på insidan för att maximera ljusreflektion och hålla interiören ljus och fräsch. Det är en lugn och tyst miljö, eftersom tjocka jordväggar dämpar ljudet mycket effektivt. Temperaturen är behaglig året runt mellan 18ºC och 20ºC.

Guadix med Sierra Nevada i Bakgrunden.
Guadix med Sierra Nevada i bakgrunden.
Köket i grottan
Köket i grottan.

Guadix

En turistattraktion.

Grotthusen har också blivit en turistattraktion. Många av dem har omvandlats till charmiga hotell och Bed and Breakfast, det var på detta sätt vi upplevde Guadix när vi tillbringade några nätter i ett av grotthotellen och fick uppleva den unika livsstilen. Grotthusen är en viktig del av Guadix kulturella arv. De representerar en hållbar och miljövänlig byggnadstradition som har anpassats till lokala förhållanden och resurser. Dessutom har de blivit en symbol för regionens identitet och historia. Grotthus erbjuder en unik blandning av historia, kultur och arkitektonisk innovation. Från sina forntida rötter till sin moderna användning. Grotthusen berättar en fascinerande historia om mänsklig anpassningsförmåga och kreativitet. Besökare till Guadix kan inte bara beundra dessa fantastiska strukturer utan också få en djupare förståelse för den rika kulturella väven som gör denna stad så speciell. 

Guadix är en trevlig plats vid foten av Sierra Nevada. Att vi tillbringade ett antal nätter i grotthotellet i början av januari  beror inte bara på att vi ville uppleva grottboende utan också att vårt intresse för stadens andra spännande platser stod högt på besökslistan. Staden har en stark romersk historia och det är även en plats som använts till flera stora filmer. Följ med oss på vår fortsatta tur runt staden, självklart finns det mycket mera att uppleva 

Romerska teatern i Guadix.

Den romerska teatern upptäcktes av en slump 2007 under byggandet av en parkering i den så kallade ”Huerta de los Lao”, en av den medeltida stadens historiska fruktträdgårdar. Det var den store Julius Caesar som fattade beslutet att grunda en romersk koloni på denna plats.

Efter det berömda slaget vid Munda (45 f.Kr.) skapades denna koloni för att hysa veteransoldaterna från Legio Prima och Legio Secunda. Teatern var ett viktigt monumentalt komplex på cirka 6 000 m2 och skapades för att tillfredsställa befolkningens fritidsbehov. Teatern var i bruk fram till slutet av 300-talet då den övergavs och blev ett stenbrott av material för nya byggnader. I slutet av 1000-talet tog moriska byggare stenar från teatern för att använda dem som fundament för tornen på den medeltida muren. Cirka 2 000 m2 av teatern har grävts ut. De halvcirkelformade läktarna som har en yttre omkrets på mer än 70 meter, kunde ta emot cirka 4 000 personer. Bakom scenen fanns en nedre terrass med trädgårdar, 50 meter långa och cirka 30 meter breda. En undersökning som genomfördes bredvid den västra dörren visar att den övergavs våldsamt under andra hälften av det första århundradet e.Kr. på grund av en stor översvämning som fyllde platsen med fyra meter lera.

  

Vi lyckades sticka in kameran vid en springa mot marken och ta ett kort, när jag tog ut kameran så fanns fronten på tåget med på kortet och ryktet var därmed sant. Lite synd att man gömmer undan filmhistorien som finns. 

Guadix järnvägsstation från Indiana Jones Last Crusade.


Guadix har alltid varit en attraktiv plats att filma på. Det har filmats scener från kända filmer som exempelvis “Doctor Zhivago” och “Indiana Jones and the Last Crusade” samt många fler.
I filmen “Indiana Jones and the Last Crusade” heter Guadix stationen “Iskenderunstationen” och är platsen där nazisterna kidnappar Marcus Brody, arkeologen som är Indianas vän. 

Tåget från Indiana Jones med flera filmer ska tydligen finnas i området enligt lokala källor. Sådana här frågor får bara inte lämnas obesvarade. Uppgifterna som jag hade var att det ska stå på en nedlagd bangård i Guadix, inlåst och inte möjlig att besöka längre. Hur som helst så måste ju någon hitta det, så på morgonen gav vi oss naturligtvis iväg för att leta upp det. Vi tog oss in på bangården och vandrade genom en ruinbangård som kan skrämma slag på vem som helst och kom fram till platsen där ryktet säger att tåget ska stå. Allt var tillbommat och alla fönster var igensatta, men den gamla rälsen försvann in i huset i alla fall. Vi lyckades sticka in kameran vid en springa mot marken och ta ett kort. När jag tog ut kameran så fanns fronten på tåget med på kortet och ryktet var därmed sant. Lite synd att man gömmer undan filmhistorien som finns.  

Gamla övergivna sockerfabriken San Torcuato.

Sockerfabriken startade i början av 1900-talet och efter bara 15 år upphörde verksamheten som just sockerbruk. Efter det användes anläggningarna för andra ändamål, under inbördeskriget användes den som en militär zon och efter det fungerade den som fängelse för Guadix rättssystem vilket lämnade den i ett dåligt skick.

Vad som gör platsen mest spännande är att i Sergio Leones film “A Fistful of Dynamite eller den svenska titeln Duck, You Sucker användes platsen till massavrättningar och även resten av staden för flera andra filmscener. En del av byggnaderna är borta men de som finns kvar ligger övergivna och det är en spännande plats att besöka.

Så varför besöka? Om man gillar övergivna historiska platser så är detta ett riktigt klipp. Det som förstärker platsen ytterligare är så klart de historiska filmscenerna från platsen. Byggnaderna är vackra trots sitt skick, men hoppas de bevaras vilket verkar vara fallet.

Den gamla sockerfabriken i Guadix
Den gamla sockerfabriken.

Stora möjligheter att hitta egna pärlor i Guadix.

 Att besöka Guadix gör man framförallt för grottorna men här finns så klart mer att upptäcka, katedralen och Alcazaba för att nämna några. Varför inte göra ett besök och upptäcka staden själv? Det är ett spännande område som vi svenskar kanske inte har överst på besökslistan.
Filmen Emarald City som är baserad på Trollkarlen från OZ var i flera dagar i staden och filmade för att fånga den unika miljön som tar tittarna till en fantasivärld.
Hoppas att detta reportage kan väcka nyfikenheten hos fler som vill utforska staden. Man ska definitivt bo över i något av grotthotellen det hör liksom till vid besöket. Mer information finns på: Kommunens turistwebbplats.

Utsikt över Guadix,
Foto: Shutterstock.

Varför inte göra ett besök och upptäcka staden själv? Det är ett spännande område som vi svenskar kanske inte har överst på besökslistan. 


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Ingen arbetslöshet bland byggnadsarbetare i Spanien.

Arbetslösheten i Spanien har minskat kraftigt

Hösten när turistsäsongen har lugnat ner sig är traditionellt en årstid med osäkerhet på arbetsmarknaden men uppenbarligen inte i år.