Sierra Nevada – Svala aktiviteter på höga höjder

När ni blir trötta på augustivärmen med allt vad det innebär, pool, strandliv, massor av turister och en hektisk trafik längs kusterna, varför inte ta ett par dagar på en lite högre nivå i ett lugnare tempo.

Alhambra
Alhambrapalatset är ett av Spaniens
mest besökta sevärdheter. Foto: Shutterstock

I Sierra Nevadas Pradollano, som ligger 27 km från Granada, väntar en behaglig dagstemperatur runt +25 C. Här på drygt 2000 meter över havet får man nästan lite svensk fjällkänsla och man andas ren, frisk luft.  
Sierra Nevada är ett biosfärreservat och nationalpark och det går alldeles utmärkt att vandra en del turer på egen hand, så länge man respekterar naturen runt omkring. Det erbjuds även guidade turer där ni lär er om områdets fauna och flora, en mängd olika rutter av olika svårighetsgrad finns.
Förutom att vandra kan man åka lift upp till bergstoppen Veleta. Här finns också ett astronomiskt observatorium. Att uppleva stjärnhimlen i Sierra Nevada är fantastiskt i den ostörda atmosfären. Likaså soluppgång och solnedgång.
Familjer med barn har garanterat jätteroligt i Mirlo Blancos aktivitetspark med rutschkanor, ziplines, berg och dalbana m.m. I sportklubben Montebajo hittar ni en stor uppvärmd pool som är öppen fram till 27/8.

Aktiviteter som guidade turer med e-bike måste förbokas eftersom det finns begränsat antal platser. Allt det som händer i Sierra Nevada kan ni läsa om på  den utmärkta hemsidan sierranevada.es, här hittar ni alla priser och de olika paket som kan köpas. Här bokar ni också boende vare sig ni väljer att bo i Pradollano eller nere i Granada stad och göra dagsturer upp till Pradollano.


Snön i Sierra Nevada är privatägd

Hur kan det komma sig undrar ni nu? All snö i Sierra Nevada har en ägare. Spaniens regering sålde snön för evigt i slutet av 1871 för 125 000 pesetas vilket betalades under en tioårsperiod, i dagens pengar är det inte ens en miljon euro. 
Sedan staten sålde snön, genomgick en kommersialisering i olika stadier, präglat av snabba tekniska framsteg inom produktion av kyla under 1900-talet. Isfabriker började dyka upp i Granada 1882 och stan genomgick en boom. Men tekniken tog över när hemmen fick sina egna kyl och frysskåp. Idag anses det som en anekdot att snön på Sierra Nevada som faller från himlen skulle vara privatägd. Men eftersom regeringen för 150 år sedan sålde snön, är det ett faktum.

Sierra Nevada, bergsutsikt


Fakta och bakgrund

Europas sydligaste bergskedja och har spanska fastlandets högsta bergstopp, Mulhacén 3.482 meter över havet. Totalt finns i bergskedjan 20 bergstoppar på över 3.000 meters höjd.

Skidstationen började byggas tidigt 60-tal av Granada kommun på mark som köpts från en nunneorden.

Pradollano utvecklades därefter sakta med säkert till en betydelsefull skidort som stod värd för alpina VM 1996 där Pernilla Wiberg och Patrik Järryd tog medaljer.

Skidsäsongen startar i början av december och varar till april.

Restid i bil från Estepona, Marbella till Granada är runt två timmar. Från Nerja åker man mot Motril och kör upp den vägen vilket tar drygt en timme. Och kommer ni från Costa Blanca, Costa Cálida, är det en bilresa på 3 timmar från Murcia.

Rockfestival 18-19 augusti med tre band per kväll. 

Källa: tidningen El Independiente de Granada.

Mer från Sierra Nevada

Det har snöat på Sierra Nevada.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …