Om du har tillbringat någon tid i Spanien oavsett om det är som turist, ny invånare eller som företagare så är pengahanteringen viktig.

Kontanter har fortfarande en stor plats i samhället men en våg av olika digitala alternativ tar snabbt över i många fall. Från Bizum (Spaniens motsvarighet till Swish) till betalkort, PayPal och Klarna, många väljer alltmer bekvämlighet. Oavsett om du vill betala eller få betalt så kan det vara bra att veta vad som är på väg ut och vad som precis ligger i sin linda.
Kontanter i Spanien används fortfarande allmänt.
Låt oss börja med klassikern, kontanter. Spanien har länge haft en stark kontantkultur. Gå in på ett lokalt bageri i en liten stad så ser du fortfarande människor som lämnar över mynt med ett leende. För äldre generationer och på platser med mindre teknisk infrastruktur känns kontanter enkla och pålitliga. Under det stora strömavbrottet för ett par veckor sedan var till exempel kontanter det enda som fungerade.
Men saker och ting förändras. Den spanska regeringen har infört strängare regler för hur mycket kontanter man får använda i en enda transaktion, till stor del för att bekämpa skattesmitare. Och under pandemin vande sig folk vid att inte hantera pengar, detta har satt avtryck.
Så ja, om du driver en liten bar i en bergsby, ha då en kassa full med växel. Men om du startar en butik i centrala Madrid kommer du förmodligen att upptäcka att de flesta av dina kunder föredrar kort- eller telefonbetalning.
Kortbetalningar i Spanien är till stor del standard.
Betalkort och kreditkort är vardagsvalet för de flesta i Spanien. Visa och Mastercard dominerar, och du hittar kortläsare även vid marknadsstånd och strandkiosker nuförtiden.
De flesta använder betalkort framför kreditkort. Det är kulturellt – folk föredrar att spendera det de faktiskt har, snarare än att dra på sig skulder. Och kontaktlöst? Det är helt normen nu. Under 50 euro behöver du vanligtvis inte ens en PIN-kod. Var medveten om att American Express inte accepteras överallt. Avgifterna är högre för företag, och vissa ställen vill helt enkelt inte ha besväret.
Särskilt i städer kommer du att förlora kunder om ditt företag inte accepterar kortbetalningar.
Betala med mobilen är en växande trend.
Den största aktören är Bizum som är Spaniens motsvarighet till Swish i Sverige. Om du frågar runt kommer många spanjorer att säga att de använder det. Varför? Det är som alla svenskar vet superenkelt. Det länkar direkt till ditt bankkonto, och allt du behöver är någons mobilnummer för att skicka eller ta emot pengar. Inga appar att ladda ner. Inga inloggningar. Bara omedelbara överföringar. Det är ännu inte alls lika spritt som i Sverige men fler och fler företag erbjuder det som betalningsmetod.
Vid sidan av Bizum vinner Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay mark, särskilt i städer och bland yngre användare. Om din terminal accepterar kontaktlös betalning fungerar dessa tjänster enkelt. Förutom ovanstående har flera av de stora varuhuskedjorna egna appar som man kan betala med.
Banköverföringar används för större belopp.
När det gäller hyra, fakturor eller något mer officiellt är banköverföringar fortfarande normen. Spanien använder SEPA-systemet, det är snabbt, enkelt och billigt att skicka pengar inom EU. De flesta gör det från sin bankapp, och det är sällsynt att hitta en seriös transaktion över 500 euro som inte hanteras på det här sättet. Men att göra överföringar felaktigt kan ge mycket dryga böter.
Kryptovaluta vinner terräng men är fortfarande nischad.
Krypto kanske inte är en del av det dagliga livet i Spanien ännu, men det är inte heller längre en marginell grej. I turistcentra och i teknikvärlden hittar du företag som accepterar Bitcoin eller Ethereum, och den spanska regeringen har börjat införa grundläggande kryptoregleringar.
För närvarande används kryptovalutor i Spanien mest av teknikkunniga individer och innovativa företag. Om dina kunder mestadels är lokalbefolkningen som handlar matvaror är det absolut inte brådskande. Men om du arbetar inom tech, resor eller internationell handel är det värt att utforska. Spaniens näst största bank erbjuder kryptovalutatjänster.
PayPal är ett val för online och internationell handel.
Oavsett om du är frilansare som arbetar med utländska kunder eller driver en webbutik som skickar utomlands, är PayPal fortfarande ett bra val. Det är pålitligt, allmänt erkänt och låter kunder betala i olika valutor utan stress. Installationen är snabb och integrationen med onlineplattformar är enkel. Men avgifterna kan vara en nackdel, särskilt för små transaktioner eller betalningar utanför EU. Men om din publik är internationell förväntas det ofta att PayPal finns som ett alternativ.
Köp nu betala sen är ett koncept som ökar försäljningen.
I Spanien börjar fler och fler människor gilla idén att dela upp betalningar i mindre delar. Det är där plattformar som Klarna, Aplazame och Cetelem kommer in i bilden. Dessa tjänster låter köpare betala i delbetalningar, ofta utan ränta under korta perioder. Det är revolutionerande för e-handel. Folk är mer benägna att köpa om de inte behöver betala allt i förskott.
Klädbutiker, elektronikbutiker och till och med reseföretag lägger till ”betala senare-knappar” i kassan. Om du driver ett onlineföretag är det ett bra sätt att öka konverteringar och attrahera budgetmedvetna kunder.
Det här är vad folk i Spanien använder sig mest av nu.
- Bizum – För snabba överföringar mellan människor och i allt högre grad även företag.
- Google Pay / Apple Pay – Speciellt i städer.
- PayPal – Fortfarande standarden för frilansare och gränsöverskridande butiker.
- Redsys – En spansk gateway kopplad till lokala banker, utmärkt för traditionella företag.
- Adyen och TransFi – Perfekt för större verksamheter som hanterar många betalningskanaler.
Om du är företagare tänk på vilka dina kunder är. Turister? Lokalbefolkningen? Unga shoppare i staden eller pensionärer på landsbygden? Välj det som passar.
Som företagare i Spanien:
Välj först rätt plattform. Om du är en liten lokal butik kan Bizum och kort vara tillräckligt. Om du säljer online är PayPal eller en lämplig gateway som Redsys eller Adyen bättre. Registrera dig sedan. De flesta plattformar kräver ID-handlingar och företagsuppgifter. Du kommer att länka ditt bankkonto och eventuellt får du verifiera några uppgifter.
När du väl är igång, konfigurera ditt system. Det kan innebära att du ansluter en kassaterminal till din disk eller installerar betalningsmoduler på din webbplats. De flesta moderna system är ganska användarvänliga. Se till att dina kunder vet vad du accepterar. Sätt upp skyltar, lägg till ikoner på dina webbsidor och var inte rädd för att säga ”ja, vi accepterar Bizum.”
Slutligen, håll ett öga på vad som fungerar. Använder folk en metod mer än andra? Frågar någon om nya alternativ? Betalningstrender förändras snabbt så det är viktigt att vara flexibel.
Betala utan stress är lösningen.
I Spanien är fortfarande kontanter mycket viktigt, men betalningsmetoderna utvecklas snabbt. Om du vill göra affärer här, eller bara se till att du kan betala för något smidigt, då lönar det sig att förstå hur saker och ting fungerar. Från kortmaskiner till mobila plånböcker blir digital ekonomi en självklarhet i vardagen. Välj rätt verktyg, var synlig med dina betalningsalternativ och gör det enkelt för folk att betala. För när det känns enkelt att betala, kommer kunderna tillbaka.