Överföring av pengar felaktigt kan ge dryga böter

Skatteverket i Spanien påpekar att odeklarerade penningrörelser som går över de tillåtna gränserna kan ge böter på upp till 2.500 euro.

Överföring av pengar

Om det är en sak som är tydlig så är det att vi måste vara extremt försiktiga med penningrörelser. Om vi gör en överföring över det tillåtna beloppet kan vi dömas till böter på upp till 2.500 euro. Dessa böter utdöms av skattemyndigheten. Dessutom är det så att alla transaktioner som överstiger ett visst belopp måste rapporteras vidare från den finansiella enheten. Till ministeriet där María Jesús Montero basar. Detta görs även om det inte finns någon öppen utredning eller anledning att misstänka någon.

Med denna praxis syftar skatteverket till att förhindra att det görs bedrägerier som. Skatteflykt, förflyttningar av svarta pengar, utförande av illegal verksamhet, etc. Skatteverket, finansministeriet och andra offentliga funktioner ser till att alla överföringar noggrant deklarerar de skatter de måste betala.

Pengaöverföringar skall alltid deklareras av mottagaren.

Penningöverföringar ska alltid deklareras av den som tar emot dem, (nästan aldrig) av den som skickar dem. Förutom när det är en överföring på mer än 10.000 euro eller motsvarande i utländsk valuta eller rörelser på mer än 100.000 euro.

Reglerna varierar i de spanska regionerna för vissa transaktioner.

Närhelst en överföring görs måste arvs- och gåvoskatten deklareras. Dessa definieras som varje transaktion som ”en handling genom vilken en person fritt ger en sak till förmån för en annan, som accepterar den.” Denna skatt regleras av varje autonomt samhälle och är ”minimum” att betala för ett utbyte av pengar. Detta varierar kraftigt mellan regionerna, alla regioner har till exempel inte arvsskatt, och skattesatserna varierar.

Då många är skyldiga att betala dessa skatter meddelar banker i allmänhet till statskassan när beloppet överstiger 10.000 euro. Av denna anledning, även om det är en helt altruistisk överföring mellan familjemedlemmar (låna ut pengar till någon eller ge dem ett visst belopp), måste det betalas arvs- och gåvoskatten om detta är skattepliktigt i regionen.

Även bankerna kan få böter.

Även om det inte finns någon specifik gräns för att göra överföringar är det så att om banken överskrider beloppet på 10.000 € utan att deklarera det, då kan det bli konsekvenser. Bankerna är skyldiga att rapportera det till finansministeriet och kan få böter som varierar mellan 2 % och 25 % av beloppet som överfördes och som inte deklarerats korrekt.

Mer relaterat till skatter:

Turistskatter sprider sig i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …