Málaga har förklarat krig mot ficktjuvarna

Nationalpolisen och lokalpolisen har startat en kampanj mot ficktjuvar som har resulterat i 20 arresterade och 140 identifierade på 15 dagar.

Lokalpolisen i Málaga.

Insatsen som består av agenter från nationalpolisen och lokalpolisen, startade den 22 april i både den historiska stadskärnan och dess omgivningar. Kampanjen mot ficktjuvarna skall fortsätta i vart fall fram till i höst.

Som rapporterats av båda polisstyrkorna är målet att förhindra stölder i områden som besöks av turister och besökare som kommer till staden. Efter de första femton dagarnas verksamhet utökades områdena med förebyggande arbete till buss- och pendeltågsstationerna.

Fältarbetet har gjort det möjligt för polisen att upprätta kriminella profiler på förövarna och deras tillvägagångssätt. Ficktjuveriet är något som myndigheterna anser vara mycket skadligt för bilden av staden. När nu strömmarna av turister ökar inför sommaren måste därför trycket mot ficktjuvarna ökas.

Polisen påminner om att om det inte hade funnits en närvaro av både uniformerade och civilklädda poliser så skulle dessa typer av brott ha ökat i omfattning. De 20 som har anhållits kommer att lagföras för egendomsbrott och hanteras av domstol i Málaga.

Stölder är det vanligaste brottet.

Bara under årets första kvartal registrerade Málaga kommun 2.589 rapporterade fall, enligt brottsdata från inrikesministeriet. Denna siffra är något högre än de 2.572 stölder som upptäcktes under samma period förra året. Ökningen av denna aktivitet i Costa del Sols huvudstad under sommarmånaderna återspeglas i de 2.770 stölder som registrerats mellan april och juni 2023. Samt 3.702 mellan juli och september 2023.

Fler artiklar relaterade till brottslighet i Spanien: BROTT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …