Marockanska båtar tjuvfiskar i Spanien

Flera miljöorganisationer avslöjar marockanernas användning av drivgarn som är förbjudna sedan 2002 i skyddade spanska vatten.

Drivgarnen fångar allt från Svärdfisk till havssköldpaddor och flockar av delfiner. Dessa drivgarn kallas också för ”dödens gardiner” eftersom de flyter helt okontrollerade på öppna havet tills de samlas in.

Metoden för fiske med drivgarn

Miljöorganisationerna försäkrar att det finns 940 båtar i marockanska hamnar som använder samma tillvägagångssätt. ”På eftermiddagarna sjösätter de näten med bojar i överkanten som får dem att flyta och tyngder i nederkanten.” De sjösätts i spanska vatten och sen för strömmarna dem in i marockanska vatten där nätens insamling är laglig. ”Detta är grafiskt dokumenterat och inträdet i spanska vatten är inte ett oskyldigt steg”, säger Raúl García, fiskerichefen för WWF NGO.

Drivgarn
Drivgarn

Platsen, Alboransjön

Detta föregår framförallt i Alboransjön ”Mar de Alborán”. Som avgränsas i norr: Provinserna Malaga, Granada och Almería. I söder: Ceuta, Melilla, Chafarinas, Vélez de la Gomera, Tetuán, Al Hoceima och Nador (Marocko). I väster fram till Gibraltarsund. Österut förenar en tänkt linje Cabo de Gata i Almeria med Fegalo i den algeriska staden Oran. Denna osynliga gräns avgränsar Alboransjöns cirka 350 km.

Mar de Alborán, Alboransjön

Arterna

”Alboransjön är ett område som skyddar de största populationerna av flasknosdelfiner, europeiska havssköldpaddor och fungerar som en passage för svärdfisk och en och annan haj” säger Raúl García.

Detta är en viktig fiskeplats för många arter och en källa till konflikter mellan Spanien och Marocko. I slutet av april rapporterade fiskare från Carboneras (Almería) att de hade upptäckt upp till ett dussin marockanska fartyg som fiskade i spanska vatten. ”De brukar fiska runt Isla de Alborán”. Säger Ricardo Sagarminaga, grundare av Alnitak, en av de organisationer som stödjer Fundación Ocean Born med syftet att främja restaurering och skydd av haven.

Isla de Alborán tillhör provinsen Almería och dess vatten ”är skyddade”, tillägger Sagarminaga. I dessa omgivningar ”ser vi små marockanskflaggade båtar”, förklarar García. Iakttagelser som Alnitak och Equinac har verifierat i maj. ”Vi har redan kunnat registrera 6 drivnät”, säger Sagarminaga.

Isla de Alborán
Isla de Alborán

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …