Monicas Mallorca, bort från snö och is!

Klimatet, naturen och omgivningarna på Mallorca är så ljuvliga. Alla måsten trillar av mig när jag sätter ner väskorna på hallgolvet.
Undra på att man längtar hit, bort från snö och is.

Text & Foto
Monica Danielsson

På Marknaden i Alcudia
Fruktstånd på marknaden i Alcudia

Som återkommande gäst i flera år till Alcúdia, brukade jag bo på Vings långliggarhotell, med många trogna gäster, service och gemensamma aktiviteter som skapar god sammanhållning. Till stor besvikelse för oss stamgäster har Ving efter pandemin inte prioriterat vinterboende på hotellet. Vi är många som numera hyr privata boenden runt om i byn för att fortsätta umgås och trivas tillsammans under vintermånaderna.

Vardagssysslor tar upp en del av dagen

Den första dagen går åt till att handla upp mig på dagligvaror, frukt och grönt i massor, hos de lokala frukthandlarna eller på marknaden i Alcúdia. Jag brukar alltid hyra cykel, så det tar lite tid att hämta den och få den i ordning.
Det finns också flera olika supermercados, var och en med sina speciella varor som man vill ha. Så man kommer fort in i en rutin, vilken dag som vilken affär får besök. Oftast blir det en del av dagens vandring, eller helt enkelt dagens innehåll.
Hos ”kinesen”, som är som ett litet varuhus, finns allt som man vill ha i kökslåda och skåp eller krokar, korgar, förvaringslådor om man vill komplettera.

Det finns bra med cykelbanor och väl markerade leder och bra och täta turer med lokalbussar. Till Palma tar det ca 75 minuter med buss. Vill man bara hålla sig här omkring, så är sandstranden många km lång.

Cykelturer

På cykel kommer man lätt till Pollença norr om Alcúdia på landsvägar med mindre trafik så här års. Där finns både Puig Maria, en uppförsvandring längs en stensatt stig till ett litet kloster med ”fik”. Delar av klostret är öppet som museum och kyrkan är värd ett besök.
Inne i staden finns små butiker och caféer. Man kan gå de 365 trappstegen upp till ett litet kapell, El Calvari, med vidunderlig utsikt över bukten, bort mot den nordöstra udden med fyrtornet Far de Formentor. Dit ut får man ta sig med bil. Efter det går cykelturen till Port Pollença. Där finns den italienska glassen för den sugne, eller kaffe och morotskaka så klart!
Cykelturen till byn Sa Pobla inåt landet och vallfärdsyrkan i Crestatx kräver en heldag och bra kondition.

Vandringar

Det finns många väl markerade leder för vandringar i bergen runt Alcúdia och kartor finns på turistinformationen. Jag tar gärna en sväng till gamla stan, Alcúdia, till marknaden på torget och nyfriterade churros eller gambas al ajillo på innergården till nån restaurang. Alcúdia har en gammal stadsmur man kan gå runt på och flera gamla stadsportar. Man kan också se utgrävningar av den romerska bosättningen.
I hamnen, centralt i Port d’Alcúdia ligger det otaliga fritidsbåtar av allehanda slag. Utmed strandpromenaden finns många populära restauranger och barer. Här träffar man alltid någon man känner sen förr. Många fågelintresserade tar sig också till parken vid Alcanada där man kan få syn på den vackra härfågeln.

Vandring längs Grisavägarna

Berg och dalar

Ensam går jag inte upp på någon topp, men jag vandrar iväg på det vi kallar ”grisvägarna”, betongvägar, som ligger på landsbygden mellan olika gårdar norr om Port d’Alcúdia. Här har getter, får och grisar har det hur bra som helst i stora hagar med stenmurar. Ett par gånger i veckan gör vi en längre vandring upp på en topp. Några populära leder går till sk ”Mastberget”, Puig de Sant Marti, ca 2 timmar, 6-8 km.
Vandringar upp i bergen norr om staden,

”Fontanellerna”, startar med en transportsträcka på 45 min, men sedan är det fri horisont och bergtopp efter bergstopp, så länge man orkar. Ofta blir det en halvdagstur eller 4-5 timmar.
Halvvägs upp har vi vattenstopp och dags att ta av jackan. Det blir fort behagligt varmt även om morgonen kan vara sval. Väl på topparna sitter vi och fikar på vår medhavda matsäck, i bara t-shirt, i januari! På väg hem i en vägkorsning ligger också en trevlig bar, som vi kallar ”gubbarna på hörnan”, Bodega del Sol, där man kan ta något att dricka eller enkel lunch.

Son Real
Son Real

Längre utflykter

Rosmarindalen är ett fint utflyktsmål norr om Port Polença, dit man tar lokalbussen. En fin halvdag när rosmarinen blommar i som bäst i mars.
Österut från Alcudia har vi även gamla pilgrimsklostret Eremita de la Victoria, där parkerar man cyklarna och vandrar upp till Alcúdias högsta topp. Talaia d’Alcúdia, om man känner för det. Lite brant på sina ställen!
Söderut om Port d’Alcúdia ligger fågelparken som är naturreservat. S’Albufera. Och lite längre bort ca en mil, ligger Can Picafort. Där vandrar vi utmed stranden, förbi Son Real Necrópolis, en begravningsplats från 600-talet f Kr med havet som granne, till det gamla lantbruket Son Real, som nu är ett museum med en hel del gårdsdjur.

Cykla på Mallorca

Lätt att hitta och ta sig runt. Det finns bra med cykelbanor och väl markerade leder och bra och täta turer med lokalbussar. Till Palma tar det ca 75 minuter med buss. Vill man bara hålla sig här omkring, så är sandstranden många km lång.
Det är bara ett par km från stranden till gamla stan. Efter dagens vandringar eller cykelturer finns det gott om caféer eller tavernor att vila benen en stund.


Monica Danielsson

Pensionerad f.d. egenföretagare, hundfrisör och arbetsterapeutbiträde. Bor på långliggarhotell på Mallorca under delar av svenska vinterhalvåret.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …