Data från Spaniens trafikmyndighet DGT visar att 60 procent av kvinnliga bilister aldrig har fått något strafföreläggande och att 3–4 gånger fler män dör i trafiken.
Den urgamla frågan, vilka är bättre förare, män eller kvinnor?
Uppgifterna från DGT kan ge ett svar: ”Det är sant”, påpekar Patricia Pérez, en DGT-psykolog, ”att män gör fler resor på vägarna än kvinnor, men det finns också könsskillnader i risktagande och mönster för skador orsakade av olyckor.”
Samma slutsats drogs också av 2017 års studie ”Kvinnliga förare i Spanien”. Studien fann att: ”Kvinnliga förare visar en mer gynnsam olycksprofil än manliga förare. Mer respektfullt beteende med trafikregler, vilket översatts till ett lägre antal överträdelser i allmänhet.”
Kvinnor i fordonsindustrin
En studie utförd av bilunderhållsgruppen Midas i Spanien som en del av dess #EllasConducen- projekt, har visat att 83 % av befolkningen anser att det förekommer nedsättande behandling av kvinnor på arbetsplatsen inom fordonssektorn.
Projektet, som syftar till att främja kvinnors roll i fordonsindustrin avslöjade de vanligaste problemen: en övertygelse om att kvinnor är ovilliga att bli befordrade (33,3 %), inte lyssnar på deras åsikter och förslag (19,4 %), uppfattningen att de inte kan utföra fysiska uppgifter (18,7 %) och åsikten att de inte har korrekt eller uppdaterad kunskap (11,9 %).
De främsta orsakerna till att en större representation av kvinnor i denna sektor stoppar är uppfattningen att de är mindre kvalificerade (45,1 %), rädslan för att känna sig ifrågasatta eller stigmatiserade för att välja en karriär som traditionellt ses som en manlig (17,85 %) och ett ”glastak” som anses förhindra lika villkor i en manlig miljö (12,85%).
Förra veckan på Internationella kvinnodagen fick initiativet #EllasConducen en extra betydelse mot sitt mål om ett mer jämställt samhälle. Studien visade att 87,2 % av spanjorerna anser att inkluderingen av kvinnor i bilvärlden bör uppmuntras mer aktivt.
”Med initiativ som detta bryter vi barriärer och stereotyper som följer kvinnor i bilvärlden och främjar förbättringar både i det personliga livet och arbetslivet för kvinnorna som vi arbetar med”, sa Mónica Román, International Marketing and Communication in Help in Action.
Ett annat anmärkningsvärt faktum är att endast 1 av 10 tillfrågade män tycker att kvinnors yrkesroll inom fordonsindustrin är begränsad till exekutiva och administrativa arbeten. ”Tack vare arbetet med synlighet och gemensam medvetenhet hos män och kvinnor börjar barriärerna för kvinnor inom fordonssektorn falla sönder.”