Spansk väderprognos för 16-19 mars

Det utlovas varierande temperaturer och i delar av Spanien kan det tidvis bli blåsigt och regnigt, men i det stora hela behagligt vårväder.

Tillbakablick

Det har varit en vecka med temperaturer som i stora delar av Spanien mer har påmint om maj-juni än mars. Måndagen den 13 mars var den varmaste dagen för det datumet sedan 1950. På många ställen kom temperaturen upp i 30 grader och väl det. Medan stora delar av norra Spanien gömdes under ett tjockt molntäcke, och delar av Galicien, Pyrenéerna och Kantabrien drabbades av starka vindar och ösregn.

Prognos för 16 – 19 mars

Väderkarta
Prognos från Aemet.

Experterna på statens meteorologiska byrå ”AEMET” förutspår ”temperaturer i allmänhet över genomsnittet för årstiden som troligtvis kommer att fortsätta mars ut, även om det blir en liten förändring nu till helgen”. Den 16 mars blir det en kraftig temperatursänkning, speciellt längs västkusten. I Galicien kan det komma in svaga regnskurar framåt kvällen. Sydöstra delen av Spanien och på Balearerna blir det klart väder och stigande nattemperaturer.

Fredag den 17 mars

Dagen börjar molnigt i större delen av Spanien med kraftiga regn i västra Galicien, som under eftermiddagen kan sprida sig till resten av västra Spanien. Molntäcket kommer att breda ut sig allteftersom, även om Medelhavskusten i stort sett kommer att vara solig. Dagstemperaturerna kommer att sjunka överlag, men kommer att hålla sig en bit över 20 grader i Málaga- och Murciaprovinsen. Temperaturfallet blir mest påtagligt i inlandet även om natten blir mild. I Asturien och Galicien är det risk för starka sydvästliga vindar och i Katalonien är det gul varning för grov sjö.

Lördag den 18 mars

Nu blir det ett nytt temperaturfall, särskilt i öster. Men nattemperaturerna kommer att stiga i sydöstra Spanien och sjunka i västra Andalusien. Lätt frost förväntas i Pyrenéerna och lokalt i andra bergsområden. På Medelhavskusten blir det uppehållsväder, det är bara i norra delen det kan bli lätt regn som upphör mot kvällen. I stort sett klart väder med lite molnighet i Galicien, Asturien och den nordvästra delen av Kastilien och León. Det kommer överlag att bli blåsigt, speciellt utmed den norra kusten och längs med Andalusiens kust.

Söndag den 19 mars

Det förvänts inga större förändringar jämfört med lördagen. Det kommer att bli mulet och regnigt i norra Spanien, men lätt regn kan eventuellt ta sig över Sierra Morena och in i Andalusien. Längst med Medelhavskusten blir det till en början molnigt, men det klarnar upp under eftermiddagen och temperaturen stiger då till runt 23 grader i trakterna av Málaga och Murcia. Utmed Medelhavskusten väntas lätt ostlig vind (Levante).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …