a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Nytt nationellt register för korttidsuthyrning

BOSTADSEXPERTEN

Regeringens misslyckade bostadspolitik har under de senaste månaderna varit på alla förstasidor. Och för att dölja sina egna misslyckanden med den katastrofala bostadslagen från maj 2023 så fortsätter de sitt krig mot korttidsuthyrning och pekar finger åt de elaka hyresvärdarna som inte vill hyra ut sina bostäder billigt enligt de nya lagarna.

Bostad för korttidsuthyrning.
Foto: Shutterstock.

Bostadsministern Isabel Rodriguez (PSOE) höll den 13 oktober en presskonferens och uppmanade alla bostadsägare att vara solidariska och hyra ut sina bostäder billigt. Det tog dock inte lång tid innan medierna fann att ministern själv ägde sju fastigheter och att tre av dem var bostäder, för vilka hon fick in 5130 euro i hyra per månad, dvs över 1700 euro styck. Minst sagt pinsamt för hennes parti. Detta gav upphov till stora demonstrationer i Madrid, Sevilla och en rad andra städer. En grupp som kallar sig “sindicato de inquilinas” (hyresgästers syndikat) krävde ministerns avgång och hotade med “hyresstrejk” ifall hyrorna i Spanien inte sänks. Minst sagt kaotiskt, i skrivande stund har hon inte avgått och kommer nog inte att göra det heller.

Det stora problemet här är att Spanien under de senaste 20 åren – åtminstone – inte haft en ordentlig bostadspolitik när det kommer till att ha offentliga bostäder tillgängliga för ekonomiskt svaga familjer och individer. Det är ett komplicerat scenario eftersom en stor del av bostadspolitiken sköts på autonom och kommunal nivå.
Det har knappt byggts några skyddade bostäder (VPO) under de senaste decenniet, mycket på grund av att det inte är ekonomiskt lönsamt för byggfirmor att göra det och krångel med byråkrati. Man tycker att myndigheterna borde kunna bygga egna bostäder för uthyrning, istället för att lagstifta om hur privatpersoner ska hyra ut sin privata egendom.

Problemet med så många politiska nivåer gör att de författar lagar nationellt i Madrid, som sedan inte behöver efterföljas i de autonoma regionerna om de inte håller med. Ett exempel är bostadslagen från maj 2023, där möjligheten till speciella “zonas tensionadas” (spända zoner) infördes. I dessa zoner där det finns få hyreslägenheter och höga priser så begränsas priserna och möjligheten för ägarna att hyra ut till de pris de vill. Ett exempel; om en bostad varit uthyrd de senaste fem åren så måste priset vara detsamma när den hyrs ut igen. Trots att hyrorna gått upp över 30% de senaste fem åren, plus en hel del andra begränsningar.

Så vad hände?

Av Spaniens alla autonoma regioner är det enbart Katalonien som infört “zonas tensionadas”. I Barcelona har förvisso medelhyran gått ner 5% sedan dess – men utbudet har gått ner med 38%!! Så regleringen innebär att det finns ännu färre bostäder till uthyrning, de få som finns måste hyras ut billigare så att det ser “bra ut” i statistiken. Men det innebär att ägarna vill inte hyra ut på dessa premisser utan har istället valt att hyra ut på korttid, sålt eller låter det stå tomt. Och nu har vi inte ens nämnt problematiken med att få ut hyresgäster som inte betalar hyran.

I Spanien finns tre sätt att hyra ut en bostad: 1. Till permanentboende 2. Tillfällig uthyrning (de temporada) 3. Korttid dvs till turister, detta gäller perioder kortare än två månader.

Eftersom turistuthyrning på många håll kräver speciella licenser så är det många som istället erbjuder tillfällig uthyrning. För att göra detta måste det föreligga skäl till uthyrningen, t.ex en student som hyr för läsåret, eller ett fotbollsproffs som har ett kontrakt på tre år med en klubb. Man måste bevisa ett särskilt skäl.

Detta kryphål vill nu regeringen täppa till, genom att införa ett nytt nationellt register där alla bostäder som hyrs ut på korttid eller tillfälligt måste registreras. Och detta ska börja gälla redan den 2 januari 2025! Registreringen ska sökas digitalt via en nationell webbportal kopplad till bostadsregistret. Så som jag förstår det kommer detta nationella licensnummer synas i bostadsregistret framöver.

Men Andalusien har redan ett register för turistlicenser… så nu blir det två register… Men Andalusien gick snabbt ut och sa att de ska samköra sitt register med det nationella. Så alla som redan har en turistlicens i Andalusien kommer inte att behöva göra någonting, det ska ske automatiskt. Men alla som vill hyra ut tillfälligt “por temporada” måste dock registrera sig i det nationella registret eftersom det andalusiska bara gäller turistuthyrning.

Som viceordförande i mäklarsamfundet GIPE har jag fått en massa frågor om detta från kollegor och givetvis från våra kunder på StartGroup också.

Det är redan en massa oklarheter angående turistuthyrning i Andalusien efter lagändringen i början av 2024. Och nu kommer detta i tillägg. Det gäller att ha tungan rätt i mun och ha professionell hjälp när man – som vi säger på ren göteborgska – navigerar i dessa himla massa regler och lagar.

När jag talat med representanter från andra samfund inom branschen tycker alla samma sak – överreglering leder till lägre tillgång och högre priser. Avreglering leder till mer tillgång och lägre priser. Kanske regeringen borde göra det mer attraktivt att investera i bostäder att hyra ut istället för att göra det svårt? Jag menar att om de inte själva har förmåga att lösa problemet med egna bostäder, kanske det vore bättre att premiera de som har bostäder att hyra ut istället för att straffa dem och peka finger.  

Här finns fler artiklar relaterade till bostäder i Spanien.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Resmål i Europa.

Resestrejker i Europa, december – januari

Det har varslats om ett antal strejker som påverkar resandet i Europa under december 2024 till januari 2025, detta är nuläget 6 / 12 – 2024.