a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Problemet med Spaniens olicensierade gatuförsäljare

Det behagliga varma vädret börjar återvända till Spaniens kuster och därmed också försäljarna av förfalskade märkesvaror utmed gatorna.

Gatuförsäljare.
Strandpromenaden i Benalmádena.

I vissa länder, som Frankrike, är straffen höga för att sälja, köpa eller till och med bära förfalskade märkesvaror. Men regeringen i Spanien har en mer leva-och-låt-leva-strategi, och föredrar att ta ut de största straffen mot leverantörerna av tvivelaktiga märkesvaror.

Vilka är Spaniens gatuförsäljare?

Ur politisk synvinkel ser myndigheterna i allmänhet åt andra hållet med de till stor del afrikanska männen från söder om Sahara som bara försöker få ekonomin att gå ihop. Lokalpolis kör visserligen bort dem då och då, men det verkar inte finnas en tydlig regeringsstrategi för att hantera ett potentiellt allmänt säkerhetsproblem.

I Barcelona har det gått överstyr.

Barcelona har nått överbelastning med de en gång smygande, nu fräcka gatuförsäljarna. Under de senaste åren har frågan vuxit sig så stor att det finns lite utrymme på gatorna för mer. Med säljare som sätter upp sina provisoriska marknader på tunnelbaneplattformar. Ibland till och med framför samma officiella butiker som deras piratkopierade varor imiterar.

Butiksägarna protesterar.

På shoppinggator i små och stora städer runt om i Spanien klagar lokala butiksägare bittert över att deras handel tas ifrån dem med i vissa fall upp till 25 eller 35 procent. Eftersom potentiella kunder väljer de billigare föremålen av lägre kvalitet som säljs från en filt på trottoaren precis framför deras skyltfönster.

Sedan, när polisen tillkallas, flyger piratkopierade handväskor och sportskor genom luften när gatuförsäljarna snabbt tar upp sina filtar av illegala varor. De avlägsnar dem precis tillräckligt långt bort för att vara utom räckhåll för polisens handbojor. Den långsammaste grips och hans varor beslagtas, men ingen annan. En patrullbil med två poliser kan bara hålla kvar en försäljare åt gången. Efter 10 minuter är de tillbaka igen, minus bara en av sina kamrater.

Också en säkerhetsfråga.

Shoppinggator, stränder, strandpromenader, turistattraktioner och nu tunnelbanestationer når alltmer en krispunkt. Legitima handlare hävdar en ”brist på politisk vilja” för att ta itu med problemet. Som snabbt förvandlas till en allmän trivsel- och säkerhetsfråga med gatuhandlare som blockerar flödet för fotgängarna.

Efter att ha lämnats för länge med lite regeringsstrategi förutom att överlåta hanteringen till den lokala polisen, har situationen på många håll blivit allvarlig. Det finns fortfarande ingen tydlig lösning i sikte.

Är olicensierade gatuförsäljare ett hot, eller ska vi bara låta dem vara?


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Vägen mellan Ronda och Marbella.

Vägen mellan Ronda och Marbella blir avstängd länge

Den rasdrabbade vägen A 397 mellan Marbella och Ronda kommer att vara helt avstängd åtminstone fram till augusti.