a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien begär hjälp från Europeiska solidaritetsfonden


Spaniens regering har påbörjat processen för att begära hjälp från Europeiska solidaritetsfonden för att lindra skadorna från ovädret.

Premiärminister Pedro Sánchez begär hjälp från Europeiska solidaritetsfonden.
Pedro Sánchez. Från deklarationen i lördags, foto: La Moncloa.

Premiärminister Pedro Sánchez meddelade i lördags att ministerrådet på tisdag kommer att godkänna deklarationen för de områden som allvarligt drabbats av DANA. Dessa är belägna i Valencia, Kastilien-La Mancha, Andalusien, Katalonien och Aragonien.

Han antydde också att regeringen är i kommunikation med Europeiska kommissionen och att processen har påbörjats för att begära hjälp från Europeiska solidaritetsfonden och användningen av andra gemensamma resurser från Europeiska unionen.

Solidaritetsfonden är ett viktigt instrument.

Solidaritetsfonden är unionens främsta instrument för att stödja återhämtning från naturkatastrofer och är ett uttryck för unionens solidaritet. Det gör det möjligt för unionen att ge effektivt stöd till unionsmedlemsstater (eller kandidatländer) för att hjälpa dem att hantera effekterna av en större naturkatastrof. Såsom översvämningar, skogsbränder, jordbävningar, stormar eller torka.

Sedan 2020 har Solidaritetsfonden även täckt stora folkhälsosituationer, som covid-19-pandemin. Med den ökande frekvensen och svårighetsgraden av extrema väderhändelser och klimatrelaterade naturkatastrofer, erkänns Solidaritetsfondens betydelse alltmer.

Fonden skapades på grund av översvämningar.

Solidaritetsfonden skapades 2002 för att svara på de förödande översvämningarna som drabbade Centraleuropa sommaren samma år. Sedan dess har det gett stöd vid mer än 130 tillfällen. Hittills har 24 medlemsstater (plus Storbritannien) och tre kandidatländer (Albanien, Montenegro och Serbien) fått stöd från Solidaritetsfonden, med totalt mer än 8,2 miljarder euro utbetalda.

Solidaritetsfondens insats har formen av ett bidrag för att komplettera mottagarstatens offentliga utgifter och är avsett att finansiera nödvändiga nöd- och återhämtningsåtgärder för att mildra skador som i princip inte är försäkringsbara.

Unionen kan bevilja ekonomiskt stöd till varje medlemsstat eller kandidatland som begär det efter en större naturkatastrof. Det drabbade landet måste lämna in sin ansökan inom 12 veckor efter katastrofen. Kommissionen bedömer sedan ansökan och föreslår ett ekonomiskt stödbelopp.

EU är redan inkopplat via civilskyddsmekanismen.

Förra onsdagen erbjöd EU-kommissionen Spanien möjligheten att aktivera civilskyddsmekanismen för att hantera de härjningar som orsakats av DANA. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte sin solidaritet med offren och erbjöd EU:s stöd. Då togs Copernicus-satelliterna i anspråk för att underlätta räddningsarbete och skadebedömning.

Denna mekanism skapades 2001 och kan aktiveras inte bara av EU:s medlemsstater utan också av länder som Albanien, Bosnien och Hercegovina, Island, Nordmakedonien, Moldavien, Montenegro, Norge, Serbien, Turkiet och Ukraina. Europeiska kommissionen samordnar insatserna vid katastrofer och täcker minst 75 % av drift- och transportkostnaderna vid insatserna.

När mekanismen tar emot en begäran om hjälp, mobiliserar Emergency Response Coordination Centre (ERCC) nödvändig hjälp eller experter. Specialiserade team och utrustning, såsom brandflygplan, medicinska eller sök- och räddningsteam, kan sättas in inom eller utanför Europa inom kort tid. Sedan den skapades har EU:s civilskyddsmekanism aktiverats mer än 700 gånger, inklusive 2023 för att svara på kriget i Ukraina, skogsbränder i Europa och jordbävningen i Syrien och Turkiet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Resmål i Europa.

Resestrejker i Europa, december – januari

Det har varslats om ett antal strejker som påverkar resandet i Europa under december 2024 till januari 2025, detta är nuläget 6 / 12 – 2024.