Spanien firar alla helgons dag den 1 november

I katolska länder som Spanien firas alla helgons dag alltid den 1 november och den är då givetvis en allmän helgdag.

Dia de los Santos, Alla helgons dag.
Día de los Santos – Alla helgons dag.

Firandet är däremot inte så annorlunda jämfört med Sverige. Även här i Spanien besöker man sina anhörigas gravar, lägger blommor och tänder ljus. Den 1 november är den dag på året som det säljs mest blommor i spanska blomsteraffärer. Dagen heter på spanska ”Día de los Santos”.

Alla helgons dag i Coí­n.
Alla helgons dag i Coí­n.

Den andre november är också en speciell dag inom den katolska kyrkan. Då är det alla själars dag, den spanska beteckningen är”Día de los Fieles Difuntos”. Det är en religiös helgdag men inte någon allmän helgdag i Spanien. I vissa regioner, t.ex. på Kanarieöarna är det tradition att man tillbringar natten mellan den 1 och 2 november på kyrkogården. I Mexico kallas den för de dödas dag ”Día de Muertos”.

Alla helgons dag i Coí­n.
Alla helgons dag i Coí­n.

Det är framförallt en familjehögtid då familjerna går till kyrkogårdarna, ofta stannar de där rätt länge. De kan dessutom ofta ha med sig så att de kan ha picknick på kyrkogården. Det finns i detta sammanhanget några traditionella sötsaker som är vanligt förekommande. Dessa varierar i olika delar av landet.

Traditionell godis under alla helgons dag.

Buñuelos de viento

Buñuelos de viento

Det är en friterad munk fylld med grädde, choklad eller diverse andra godsaker. Det är en tradition som i vart fall kan härledas till 1600-talet, eftersom Filip II:s kock har hänvisat till denna dessert. Legenden säger att när du äter en av dessa friterade munkar räddas en själ från skärselden. Det är därför de har blivit en tradition på alla helgons dag.

Huesos de santo

Helgonben, dessa är gjorda i marsipan i form av fingertjocka rör. De är inte riktigt benformade så du behöver inte oroa dig för det något morbida namnet. De kallas så eftersom när de tillagas tillsätts sirap så att de får en färg som liknar ben. Helgonbenen har av tradition alltid varit fyllda med en söt äggulekräm. Men idag kan man hitta dem med alla sorters fyllningar, choklad, sylt, kokos, banan etc.

Huesos de santo
Panellets

Panellets

Denna sötsak är typisk för Katalonien och är gjord av mandel, potatis, socker och pinjenötter. Alla konditorier säljer dessa dagarna före alla helgons dag och normalt följs de av en flaska Vino Moscatel.

Mer om olika spanska kulturella evenemang finns i vårt arkiv: Kultur.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …