Spanien ställer upp i Eurovision 2025

Spanien har som första land bekräftat att de ställer upp i Eurovision Song Contest 2025 och att uttagningen görs via Benidorm Fest.

Eurovision Song Contest.

I Spanien är det det statsägda radio- och televisionsbolaget RTVE som hanterar evenemanget. Upplägget är samma i år som under de senaste fyra åren, att det slutliga valet av bidraget görs på Benidorm Fest.

Inlämningen av bidrag kan göras från den 20 maj 2024.

Benidorm Fest

Bidragen skall skickas in till Benidorm Fest mellan den 20 maj och 10 oktober i år. RTVE kommer att publicera regler och föreskrifter för Benidorm Fest 2025 på måndag den 20 maj. Urvalsprocessen består av två olika vägar, en av dem är öppen för alla. (Foto: Alex Fernández, CC.)

1. Allmänheten kan lämna in sina bidrag mellan den 20 maj och 10 oktober.
2. RTVE kommer också att bjuda in etablerade artister och kompositörer att skicka in bidrag.

Så här fungerade uttagningen till 2024 års upplaga.

Spanien debuterade i Eurovision Song Contest 1961 och har vunnit evenemanget två gånger. 1968 vann Massiel (María de los Ángeles Félix Santamaría Espinosa) med låten La, la, la. Och 1969 vann Salomé (María Rosa Marco Poquet) med låten Vivo Cantando.

2024 representerade Nebulossa Spanien vid Eurovision Song Contest med sitt bidrag ”Zorra”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …