Europas bästa pizzerior enligt en internationell guide

50 Top Pizza är en internationell guide skriven av italienska ”pizzainspektörer” som varje år rankar de bästa pizzeriorna.

Pizzerior topplistor.

På deras Top Pizza Europa 2024-lista ligger sju av de 50 bästa pizzeriorna i Spanien. Faktum är att två av de fem bäst rankade pizzarestaurangerna i Europa finns i Spanien, och fyra bland de tio bästa.

”Pizzainspektörerna besöker pizzeriorna helt anonymt, de betalar notan och går därifrån utan att avslöja sig själva”, enligt 50 Top Pizza.

Så om du är pizzaälskare och befinner dig i Spanien så kan du enligt de italienska experterna äta de bästa pizzorna i Spanien här:

Sartoria Panatieri, Barcelona.

Den räknas som nummer två i Europa och drivs av Rafa Panatieri och Jorge Sastre, de har fallit tillbaka en plats då de var nummer ett 2023. De fick beröm för sina hantverksmässiga produkter och ingredienser. Deras signaturklassiker är en pizza toppad med stracciatella di burrata, tomater och basilikapesto med rostade pinjenötter.

Baldoria, Madrid.

Som nummer fem på listan återfinns Baldoria, som ligger i Salamanca-distriktet i Madrid (förra året kom den på 13:e plats). Domarna pratade om dess enkla meny med bara sju pizzor och pekade ut Marinara och Margherita som de bästa.

La Balmesina, Barcelona.

En annan Barcelona-pizzeria bland topp 10 i Europa är La Balmesina som placerade sig som nummer nio. Den valdes speciellt för dess deg gjord av enbart fullkornsmjöl och en jäsning på minst 72 timmar. Den bästa pizzan var den vegetariska Giana med mozzarella, ricotta, färska körsbärstomater, stekt aubergine, parmesan och basilika.

Fratelli Figurato, Madrid.

Madrid har en till med bland de tio bästa, Fratelli Figurato placerade sig som nummer 10. Bröderna Riccardo och Vittorio Figurato serverar moderna pizzor i napolitansk stil, där degen är showens verkliga stjärna. Bufalina och Provola är de bästa valen här.

Demaio, Bilbao.

Nummer 17 på listan och den bästa pizzerian i Baskien, som nu finns på två platser i Bilbao. Den drivs av tre bröder från Kalabrien i Italien och hyllades för sina rika ingredienser. Här serveras både napolitanska och romerska pizzor.

Gasparic, Girona.

Beläget i den medeltida byn Can Blanc i Girona, kom Gesparic in som nummer 38. Den serverar pizzor i napolitansk stil från en vedeldad ugn, gjorda med ingredienser som kommer direkt från Italien.

Infraganti, Alicante.

Som nummer 41 landar denna pizzeria i napolitansk stil i Alicante, som nu också har filialer i Murcia, El Campello och Elche. Den applåderades för sina autentiska smaker och livliga atmosfär med Quattro Formaggi som ett av de bästa valen på menyn.

Detta var de spanska pizzeriorna, nu några ord om de övriga på Top 50 listan.

  • Som nummer ett i Europa placerade sig Napoli on the Road, London – England.
  • Bästa danska pizzeria hamnade på plats 13 och den heter Surt och ligger i Köpenhamn.
  • Bästa finska Pizzeria kom på plats 22 och den heter 450°C och ligger i Åbo.
  • Sverige har också fått med en pizzeria på listan, 450 Gradi på Lidingö hamnade på plats 25.

Den kompletta listan finns här: 50 Top Pizza.

Fler artiklar för den som tycker om god mat.

Spaniens bästa ost 2024 utsedd.
Spaniens bästa hamburgare.
Spanien har fått nya stjärnor i Michelinguiden.
De fem bästa destinationerna för matälskare.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …