Resorna med Spaniens höghastighetståg ökar med mer än 20 procent under tredje kvartalet 2024, ökad konkurrens sänker priserna.
Ouigo och Iryos intåg på marknaden har orsakat ett kraftigt prisfall på mellan 17 och 18 % på linjer som Madrid-Sevilla, Madrid-Málaga och Madrid-Alicante.
Den statliga tågoperatören Renfe är fortsatt marknadsledare.
Renfe befäster sitt ledarskap inom spansk höghastighetstrafik under årets tredje kvartal trots att Ouigo och Iryo kommit in på marknaden. Enligt den senaste rapporten från Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) förblev Renfe Viajeros huvudoperatören. Med marknadsandelar på mellan 53 % på linjen Madrid-Valencia och 74 % på linjen Madrid-Málaga / Granada. Iryo följde efter med en andel på mellan 23 och 28 % på alla linjer och Ouigo behöll en siffra nära 25 % på Levante-linjerna och 15 % på linjen Madrid-Barcelona.
Höghastighetsresenärerna ökade med mer än 21 % på linjerna Madrid-Andalusien och Madrid-Alicante i somras tack vare konkurrensen mellan de tre järnvägsoperatörerna och sänkningarna av priserna. Expansionen av Ouigo och Iryo har orsakat ett kraftigt prisfall på linjer som Madrid-Sevilla, Madrid-Málaga och Madrid-Alicante, där priserna sjönk med mellan 17 och 18%. Snittpriset för resan mellan Madrid och Barcelona var 52 euro, Madrid-Valencia 30 euro, Madrid-Alicante 37 euro, Madrid-Málaga 48 euro och Madrid-Sevilla 42 euro.
De mest trafikerade linjerna.
De mest trafikerade linjerna är Madrid-Valencia med mer än 1,6 miljoner resenärer, Madrid-Málaga / Granada med 1,4 miljoner passagerare och Madrid-Alicante med mer än 1,1 miljoner resenärer. Användningen av tåg på huvudlinjerna varierade mellan 84 % av sträckan Madrid-Barcelona och 75 % mellan Madrid och Levante. Den senaste CNMC-rapporten lyfter också fram förbättringen med 12 procentenheter gällande Madrid-Alicante.
Konventionella långdistanståg och pendeltåg minskade däremot.
Inom övrig järnväg ökade passagerarna med 13,4 % på konventionella medeldistanser jämfört med föregående kvartal, var stabila på höghastighetståg på medeldistans och minskade kraftigt på pendeltåg (-10,9 %). För sin del minskade konventionella långdistanser med 7 % i antalet erbjudna platser och 3 % för resenärer jämfört med föregående år.
Godstransporterna på järnväg minskade.
Slutligen minskade godstransporterna på järnväg jämfört med föregående kvartal med mellan 8 och 10 % för alla operatörer, med en minskning i nettoton på 3 %. Renfe Mercancías behåller sin ledning inom fraktsektorn med en andel i nettoton per kilometer på 38 %, följt av Captrain (21 %), Continental (15 %), Medway (10 %) och Transfesa (5 %).