Mat och dryck vid värmeböljor

Rätt mat och dryck är tillsammans med solskydd, lösa lätta kläder och återfuktning nyckelfaktorer för att klara av höga temperaturer.

Mat och dryck vid värmeböljor

Förutom att undvika att gå ut under dagens varmaste timmar, träna utomhus och att bära lätta kläder så är maten viktig. Att välja rätt mat kan inte bara hjälpa oss med att upprätthålla en korrekt vätskebalans. Matvalet har också betydelse för hur vi lyckas reglera vår kroppstemperatur.

Perioderna med extrem värme är något man bör ta på allvar

Enligt forskarna Julio Díaz och Cristina Linares, från institutionen för epidemiologi och biostatistik vid Carlos III Health Institute (ISCIII), inträffar 1.300 dödsfall varje år i Spanien på grund av höga temperaturer.

Under sommaren 2020, ”en av de tre varmaste”, enligt AEMET, var det 1.875 dödsfall. Vilket framgår av MOMOCalor-rapporten om ’Estimat av dödlighet hänförlig till övertemperaturer i Spanien’. Det var 26% av den totala överdödligheten det året.

Värmeslag uppstår när kroppstemperaturen överstiger 40º C och kräver akut medicinsk hjälp. Om det inte reageras snabbt kan det mycket snabbt skada vitala organ som hjärna, hjärta och njurar. Det kan hända av olika anledningar: att bära för mycket kläder, utsätta sig direkt för solen under de varmaste timmarna, dricka alkohol eller bli uttorkad.

Det är därför det är viktigt att vara ännu mer uppmärksam på vad vi äter och dricker och vad vi bör lämna till andra tider på året.

Vad för mat skall man äta under en värmebölja?

Kryddstark mat: ja eller nej?

Kryddstark mat är traditionell i vissa områden, som Mexiko, där vi förmodligen kommer att hitta de kryddigaste rätterna i världen inom den mexikanska gastronomin.

Och även om de flesta kanske tror att kryddstark mat är en stor fiende till värmeböljor, är det inte helt sant.

En studie publicerad i Scientific American förklarar att det är sant att att kryddstark mat ökar kroppstemperaturen och vi svettas mer. Men detta hjälper verkligen (märkligt nog) att reglera kroppstemperaturen genom att stimulera termosensorerna i munnen.

Kryddstark mat
Bra med hetta vid värmeböljor.

Frukt och grönsaker

Dessa födoämnen är klassiska vid värme. De är de livsmedel som bäst ”träder in” på sommaren och de som har flest fördelar. Dessutom innehåller frukter som vattenmelon eller jordgubbar upp till 95 % vatten, så att införliva dem i vår kost ger oss extra återfuktning. Och melonen, beroende på dess sort, kan ha upp till 90 % vatten.

Detsamma gäller grönsaker. Med mer än 95 % vatten sticker sallad, selleri och gurka ut i gruppen. Mycket nära tomaten, med 94%. Och vi kan inte bara äta dem i en sallad, utan också i en gazpacho- eller salmorejo-soppa , vilket också kommer att göra oss mer mätta.

Meloner
Fördelaktigt för vätskebalansen.

Rött kött är inte ett optimalt val

Det utmärker sig för sitt höga proteininnehåll. Detta innebär att vår kropp måste ”arbeta” mer för att smälta det. Som en konsekvens, kommer det att orsaka en ökning av kroppstemperaturen under matsmältningen. Det bästa är att välja andra typer av kött som kyckling, kalkon eller varför inte fisk.

Fiskrätt
Panerad Rödspätta.

Vad skall man dricka när det är riktigt varmt?

Hydrering är en nyckelfaktor för att överleva värmen, i dess striktaste mening.

Även om kalla drycker är mer aptitretande när kvicksilvret klättrar över 30 grader (och de kan verka mer uppfriskande) så är detta inte optimalt. Genom att inta varma drycker stimuleras svettning och därför kyls kroppen ner. Detta har visats av många studier och är välkänt bland de som lever i tropikerna. Detta eftersom svettning direkt orsakar en sänkning av vår kroppstemperatur. Under dessa dagar kan vi alltså dricka grönt te, Rooibos eller ingefärste. Även kalla örtteer är bra.

Ört-te
Perfekt dryck vid värmeböljor.

Alkohol bör undvikas

En väldigt kall öl, en tinto de verano eller en cocktail. De är väldigt typiska drycker för den här tiden på året. Men de kan få väldigt negativa konsekvenser för hälsan om vi är mitt i en värmebölja. Alkohol är mycket urindrivande, vilket ger ytterligare uttorkning.

Värme plus alkohol blir en farlig kombination, eftersom när temperaturen stiger måste vi dricka mycket mer, så det blir en ond cirkel. Slutsats: vi kommer att bli mer uttorkade om vi dricker alkohol.

Artiklar relaterade till höga temperaturer

Arbetare dör av värmeslag.
Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …