Spanien har officiellt gått in i en period av långvarig torka, på grund av höga temperaturer och låg nederbörd under de senaste tre åren.
Det är Spaniens officiella meteorologiska institut ”Aemet” som förra veckan gick ut med den informationen. Framförallt är situationen kritisk i Katalonien där reservoarnivåerna ligger runt 27 % av kapaciteten. Där är det restriktioner för jordbruks- och industrivattenanvändning, och det är förbjudet att använda dricksvatten för att tvätta bilar eller fylla pooler.
Den medeltida kyrkan Sant Romà försvann från synen på 1960-talet, när staden Vilanova de Sau, en timme norr om Barcelona, översvämmades för att skapa en reservoar. Under de senaste tre decennierna har dess spektrala klocktorn brutit ytan flera gånger och tjänat som en punktlig påminnelse om Spaniens ömtåliga vattenresurser.
Men idag är kyrkans torn, dess långhus och byggnadens grunder helt exponerade. Sau-reservoarens kala, branta åsar visar hur dess nivåer har sjunkit, och den spruckna jorden runt den återstående vattenpölen trampas av turister som lockas av ”spökbyns” återkomst.
Torkan i Spaniens nordöstra del nådde ”exceptionella” nivåer förra månaden, vilket hotar tillgången till dricksvatten för 6 miljoner människor i Barcelonas storstadsområde.
Spanien som helhet har värmts upp med 1,3 grader Celsius sedan 1960-talet. Ett fenomen som märks året runt men särskilt på sommaren – då medeltemperaturen har stigit med 1,6 grader.