Den meteorologiska våren börjar i år den 20 mars klockan 22:24 och varar fram till den meteorologiska sommaren den 21 juni klockan 16:57.
Våren anses i Spanien börja när längden på dag och natt praktiskt taget sammanfaller (vårdagjämningen). Och sommaren anses börja när dagen är som längst, vilket i år är den 21 juni då dagen i Spanien är 14 timmar, 13 minuter och 27 sekunder lång.
Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Här i Spanien kan vårdagjämningen variera mellan den 19 – 21 mars under innevarande århundrade, den tidigaste inträffar år 2096 och den senaste var år 2003.
Runt vårdagjämningen stiger solen upp nästan två minuter tidigare varje dag och går ner en minut senare varje dag – varje dag blir med andra ord nästan tre minuter längre än föregående dag. En liten påminnelse: Den 26 mars klockan 02:00 byter vi till sommartid och då skall klockan ställas fram en timma till 03:00.
Ett meteorregn
Ett regn av lite annorlunda slag dyker dock upp nu i vår mellan den 19 april och 28 maj, då kommer ”Eta Acuáridas” – ett meteorregn. Den maximala dagen är i år den 5 maj. Det kommer att kunna ses under hela natten, titta då mot polstjärnan och lilla Karlavagnen, Draken, Cepheus och Lejonet. Meteorerna faller med en hastighet av 66 km/sek.
Vårens
väderprognos
Vårmånaderna mars, april och maj 2023 förväntas bli varmare än normalt i hela landet. Det blir också något regnigare än normalt i södra och östra delarna av landet, samt på öarna. Resten av Spanien får normalt med nederbörd.
Vårens festligheter
Romeria & feria
Det varmare och soligare vädret innebär också att utomhusaktiviteterna tar full fart, jag tänker då framförallt på företeelserna: Romeria och Feria. Att alla städer och samhällen har minst en årlig feria är det nog många som känner till och vissa städer har ferior både på våren och hösten. Men vad kanske alla inte vet är att de flesta ferior föregås av en Romeria, en festlighet som känns betydligt mer genuint spansk och betydligt mindre kommersialiserad.
Pilgrimsvandring
En Romeria är en pilgrims-vandring som hålls till det lokala skyddshelgonets ära och som avslutas med en rejäl fest med mat, dryck, musik och oftast flamencodans. Romeriorna hålls över hela Spanien, Portugal och Latinamerika, men Andalusien är den verkliga högborgen. De förekommer under nästan hela året men våren under april-maj är den absoluta högsäsongen.
Den allra största är Romería de El Rocío i eremitaget El Rocío som ligger i kommunen Almonte i provinsen Huelva. Den drar över 35.000 pilgrimer från hela Andalusien. Det är pingsten som styr när denna begivenhet går av stapeln och i år anno 2023 hålls den mellan den 26 och 29 maj.
Man kan givetvis ta sig till en Romeria på många sätt, men traditionellt så går det oftast ett oxspann i täten dragandes på en utsmyckad vagn med skyddshelgonet som skall firas. Därefter kommer det fullt med romeriavagnar dragna av hästar, mulor, åsnor, traktorer mm. Ryttare till häst eller på åsnor och inte minst mängder med människor till fots som ofta har en stav med en olivkvist.
Favoriter
Jag, min fru och våra grannar brukar framförallt besöka Romería de Villafranco del Guadalhorce, den hålls varje år den 1 maj nere vid floden Rio Grande. Framförallt för att den ligger på bekvämt ridavstånd från där vi bor, men vi har även tagit oss dit med bil. Vi brukar då fylla en släpkärra med gasolgrill, stolar, bord och allt som behövs för en bra fest.
Men vi brukar även besöka Romería de Nuestra Señora de la Fuensanta i Coín. Samt Fuengirolas romeria: Romería en honor a Nuestra Señora del Rosario, men den senare hålls på hösten. Detta är bara ett litet urval av de festligheter som finns i vårt närområde, kommunernas webbsidor brukar vara den säkraste källan för att hålla sig informerad om i varje fall de större begivenheterna.