Härliga Lissabon – den sympatiska grannen i väst

Portugal, Spaniens grannland på den iberiska halvön och huvudstaden Lissabon, bjuder på hur mycket sevärdheter som helst. En av världens äldsta städer och en viktig hamnstad vid Atlanten, har de senaste åren lockat fler och fler besökare. Speciellt från Spanien.

Text & Foto
Madeleine Öberg

Kakelklädda fasader ger härliga färger i stadsbilden

Vi förstod ganska snabbt att en weekend definitivt inte räcker till att se ”allt”. En fin överblick fås från de utmärkta sightseeing bussarna. Börja där när ni vill lära känna staden och vi rekommenderar en 2-dagarsbiljett för att ta in allt. Kommunalt reser ni bäst på de unika spårvagnarna som spelar en viktig roll i stadsbilden.
Det finns också en mängd elektriska tuktuks med en guide där ni kan njuta av en mer privat tur, ofta på smala gator där inget annat fordon kan köra.
De centrala delarna av staden är byggda på sju kullar med magnifik utsikt nästan var du än befinner dig. Det är kuperat minst sagt men det finns flera bergbanor och en hiss, Elevador de Santa Justa, byggd i början av 1900-talet till hjälp.

Den sympatiska grannen
i väst

Överallt har du ett vackert backdrop bestående av ett myller av gula, rosa och kakelklädda hus som sluttar ner mot den mäktiga floden Tajo och dess mynning ut i Atlanten. En båttur på floden som mynnar ut i Atlanten, ger ett bra perspektiv på Lissabon.

Shopping

Huvudstråket Avenida da Liberdade är känd som den dyraste shoppinggatan i Europa. Avenyn kantas av lyxbutiker, hotell och ambassader, med trevliga caféer under trädkronorna där man kan spana in folkvimlet.
Lissabons gamla hus är ofta klädda med kakel och passa gärna på att besöka stadens kakelmuseum. Kakelplattor med historiska, religiösa eller bara vackra motiv pryder husfasader och monument i hela Lissabon och är något portugiserna är mycket stolta över. Det portugisiska ordet “azulejo” avslöjar att de blå (azul) kakelplattorna anses vara originalet.

Tipset

Ät bra och billigt i Lissabon!

NÄR JAG RESER gillar jag att hitta bra matställen och min taktik är att hålla koll under dagen för att boka till kvällen. Och det var inga problem att få till det i Lissabon.

Hard Rock Café Lissabon
Spektakulära Hard Rock Café vid torget Restauradores

Vi bodde i närheten av torget Alegria och därifrån gick vi ner Rua da Gloria till Quermesse, som vi verkligen gillade, god mat och trevlig servis, härligt excentriskt inne i restaurangen, vi satt på ett litet trångt trädäck utanför som inbjöd till glatt samspråk med andra matgäster.
Längre ner på samma gata ligger Casa Gloria, med enkel mat, en rakt på sak portugisisk meny och en jättetrevlig ägarfamilj i köket och bakom bardisken. Billigare och bättre kan det inte bli i en storstad.

Matgatan Rao San Sose

En annan gata som bjuder på flera bra matställen med karaktär är Rao San Jose, bl a vill jag nämna The Fam Kitchen där mor och dotter lagar maten samt toppmysiga Antikuario där ni måste boka bord i god tid.
Till sist, Hard Rock Café, vilken häftig lokal de har här i centrala Lissabon, i en fd biograf med högt i tak och stora balkonger. Drick en cocktail och njut av miljön, musiken och pulsen.

Utflykter

Utflykt Obidos Portugal
Medeltida Óbidos lämpar sig för mysiga promenader

Dagstur till Óbidos

Eftersom vi reste i bil till Lissabon gjorde vi en dagstur norrut och besökte den medeltida och muromgärdade staden Óbidos. I denna välbevarade miljö känner man verkligen historiens vingslag när man promenerar runt den över 1.5 km långa stadsmuren.
Staden bjuder på många butiker med lokalt hantverk och produkter, trevliga fik och mysiga restauranger.


Magiska, fantastiska Sintra

På vägen tillbaka stannade vi till i det otroligt vackra Sintra som ligger gömt i en skog och bjuder på extravaganta villor och palats, en morisk borg och finns med på Unescos världsarvslista tack vare sina många historiska byggnader. Kungafamiljer föredrag att bo i Sintra sommartid och det sägs att det var här Madonna bodde under sina år i Portugal.
Sintra anses vara den bästa dagsutflykten utanför Lissabon.

Tipset

Portugisiska specialiteter

Att prova lokal mat och dryck ger reseupplevelsen så mycket mer. I Portugal kombineras sältan från Atlanten med olivolja, dofter av kryddor och örter,färsk fisk och skaldjur, kött och grönsaker. Grillade sardiner på spett är populärt i hela landet.

Missa inte!

Urgod krämig bakelse

Pastel de nata är en liten urgod bakelse med skal av smördeg som fylls med en läcker äggkräm smaksatt med vanilj, kanel och lite citron. Frasig, fyllig och söt som passar bra ihop med tawny eller vit port.

Som dessertvin eller till smakrika ostar

Portvin är ett sött alkoholstarkt vin som fått sitt namn efter hamnstaden i norr, Porto.De flesta varianter är röda men det finns även rosé och vit. Port passar bra som dessertvin och till smakrika ostar.
I Lissabon finns bodegor som erbjuder portvinsprovning bl a Taylor’s, en av de ledande tillverkarna sedan slutet av 1600-talet.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …